Σε κατάσταση συναγερμού το Βέλγιο – Δυο αδέλφια οι βομβιστές-καμικάζι (vid)

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στο Βέλγιο καθώς εξακολουθεί να αναζητείται ο τρίτος δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού το Βέλγιο – Δυο αδέλφια οι βομβιστές-καμικάζι (vid)

Δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι στο αεροδρόμιο και ο αδελφός του Χαλίντ στο σταθμό του μετρό, επιβεβαίωσε η εισαγγελία του Βελγίου.

Οι δύο νεκροί τρομοκράτες είχαν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο με κατηγορίες για ένοπλες ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων αλλά δεν είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εισαγγελίας, ο Ιμπραχίμ Μπακράουι είχε πετάξει σε κάδο απορριμμάτων φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη διαθήκη του, στην οποία αναφέρει ότι ήταν κυνηγημένος και δεν ήξερε πλέον τί να κάνει, καθώς δεν αισθανόταν ασφαλής. Παράλληλα εξηγεί πως επισπεύδουν το τρομοκρατικό χτύπημα για να μην συλληφθούν, κάνοντας αναφορά στον Αμπντεσλάμ, χωρίς όμως να τον κατονομάζει.

Σε κατάσταση συναγερμού το Βέλγιο – Δυο αδέλφια οι βομβιστές-καμικάζι (vid)

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, που διάβασε αποσπάσματα του κειμένου ο Ελ Μπακράουι ο υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο στην κοινότητα Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου οι αστυνομικοί, ερευνώντας ένα διαμέρισμα, βρήκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, μπουλόνια και καρφιά.

Η έρευνα έγινε χάρη στη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί ο οποίος αναγνώρισε τους τρεις υπόπτους από τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα καθώς τους είχε μεταφέρει στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Η έρευνα για τον αδερφό του Ιμπραχίμ, Χαλίντ, επιβεβαίωσε ότι οι τρομοκράτες του Παρισιού και των Βρυξελλών ανήκαν στο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη που οργάνωσε και τις δύο επιθέσεις.

Ο Χαλίντ είναι αυτός που νοίκιασε στο Σαρλερουά στο Βέλγιο, το κρησφύγετο από όπου ξεκίνησαν οι τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου για να κάνουν την επίθεση στο Παρίσι. Είναι επίσης αυτός που νοίκιασε τον διαμέρισμα στο Φορέ όπου έγινε η έρευνα την περασμένη εβδομάδα, και ήταν η τελευταία κρυψώνα του Αμπντεσλάμ.

Το απόλυτο μυστήριο όμως είναι οι άλλοι δυο άνδρες της φωτογραφίας από το αεροδρόμιο:

Ο ένας στ΄αριστερά, η αστυνομία γνωρίζει ότι είναι ο δεύτερος βομβιστής του αεροδρομίου, ενώ ο άλλος με το καπέλο είναι αυτός που εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης, όταν δεν εξερράγη η βόμβα που μετέφερε. Σε κατάσταση συναγερμού το Βέλγιο – Δυο αδέλφια οι βομβιστές-καμικάζι (vid)

Ο άνθρωπος με το καπέλο είναι ο Νατζίμ Λασράουι  και αυτή τη στιγμή είναι ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη. Ειδικός στα εκρηκτικά είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε τις βόμβες για τις επιθέσεις στο Παρίσι και ο επικρατέστερος να έχει κάνει το ίδιο και για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Ο Λασράουι εκπαιδεύτηκε στα εκρηκτικά στη Συρία το 2013. Επέστρεψε στην Ευρώπη το Σεπτέμβρη του 2015, δύο μήνες πριν από το μακελειό στο Παρίσι. Κατάφερε να περάσει από έλεγχο των Αρχών στα σύνορα Ουγγαρίας – Αυστρίας, με πλαστό διαβατήριο και λέγοντας ότι πήγαινε επίσκεψη στο Βέλγιο. Είναι μαροκινής καταγωγής με σπουδές μηχανολογίας σε καθολική μάλιστα σχολή. Ενώ, ο μικρότερος αδερφός του αγωνίζεται με την εθνική του Βελγίου στο ταεκβοντο.

Από το Βερολίνο τώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ, δήλωσε ότι έως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνδέονται με τη Γερμανία, αν και οι έρευνες συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη, τρία πρόσωπα μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και ερευνά αν σχεδίαζαν ή όχι να πραγματοποιήσουν επίθεση.

Οι τρεις ύποπτοι, που προέρχονται από το Κόσοβο, συνελήφθησαν έπειτα από πληροφορία που δόθηκε στις αρχές πριν από τις επιθέσεις στο μετρό και το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του αποκάλυψε ότι ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο. Το Βελγικό υπουργείο Εξωτερικών το διέψευσε.

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου προσθέτοντας ότι οι βελγικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τη διασύνδεσή του με τους τζιχαντιστές «παρά τις προειδοποιήσεις μας».

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
Βρυξέλλες: Ταυτοποιήθηκαν οι τζιχαντιστές των τρομοκρατικών επιθέσεων (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος