Σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ εγκαινιάζει τη νέα κυβερνητική του θητεία με ένα ταξίδι στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου. Θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, αφού το Βέλγιο θα λάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πηγές της Μονκλόα που χαρακτηρίζουν το ταξίδι πολύ σημαντικό η επιλογή αυτής της πρώτης επίσημης επίσκεψης στις τρεις περιοχές συνδυάζεται με την πρωτοβουλία της Ισπανίας – που ήδη υιοθετήθηκε από την ΕΕ – για την Διεθνή διάσκεψη για Ειρήνη στην περιοχή, που μέχρι σήμερα υποστηρίζουν συνολικά 84 χώρες (χώρες μέλη της ΕΕ, οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) ).

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται καταρχάς συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, καθώς και με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Πέδρο Σάντσεθ θα επισκεφθεί επίσης και κιμπούτς που οι Ισραηλινοί θα επιλέξουν ενώ από εκεί θα αναχωρήσει για την Ραμάλα όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που συναντά τον Αμπάς, αφού μόλις πριν από λίγες εβδομάδες συνάντησε τον Άραβα εκπρόσωπο στην Αίγυπτο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη που προωθεί το Κάιρο. Άλλωστε η Μονκλόα θεωρεί τον Αμπάς ως καθοριστικό εκπρόσωπο των Παλαιστινίων και επιπλέον θα του ανακοινώσει την απόφαση της Ισπανίας να τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Την Παρασκευή θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως διευκρινίζει η Μονκλόα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι «ο αντίκτυπος της τρομοκρατικής επίθεσης που διέπραξε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Σάντσεθ θα συζητήσει με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης την ανάγκη για προστασία «όλων των αμάχων», την «άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η προτεραιότητα του Σάντσεθ είναι να υπερασπιστεί τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου αλλά θα επαναλάβει και την πάγια θέση του για την δημιουργία δύο κρατών Ισραήλ και Παλαιστίνης που θα συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια, κάτι για το οποίο είχε προεκλογικά δεσμευτεί.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος