Τηλεδιάσκεψη Πούτιν – Μπάιντεν: Στο επίκεντρο η ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας

Δίωρη τηλεδιάσκεψη είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, με βασικό θέμα την ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια ασφαλή βιντεοκλήση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας για να συζητήσει μια σειρά θεμάτων στην ατζέντα ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία «των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων Συμμάχων μας για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.
«Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν και οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους. Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Οι συνομιλίες Πούτιν – Μπάιντεν πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσω κλειστού βίντεο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στο Κρεμλίνο, η γραμμή είχε δημιουργηθεί «και κατά τη θητεία των προηγούμενων αμερικανικών δικοιήσεων», αλλά μέχρι τώρα ήταν ανενεργή και «στην πραγματικότητα υποστηριζόταν μόνο στην τεχνική αποτελεσματικότητα». Στους δημοσιογράφους προβλήθηκαν μόνο τα πρώτα καρέ επικοινωνίας, όπου οι αρχηγοί κρατών χαιρετίστηκαν και αντάλλαξαν αρκετές παρατηρήσεις.
Ο Πούτιν επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του από την κατοικία του στο Σότσι. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε εκεί από το Νέο Δελχί, το οποίο είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα.

Πρόκειται για την πέμπτη επικοινωνία των δύο ηγετών από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Νωρίτερα, οι αρχηγοί των δύο κρατών μίλησαν στο τηλέφωνο τρεις φορές και στα μέσα Ιουνίου είχαν συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στη Γενεύη. Η τετ α τετ συνομιλία τους είχε διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες και σύμφωνα με τις δύο πλευρές, ήταν εποικοδομητική. Η σύνοδος κορυφής της Γενεύης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η πρώτη από το 2018.

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος