Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες γρίπης των πτηνών που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην Ευρώπη, καταγράφεται την χρονική περίοδο 2020–2021 σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν καταγραφεί συνολικά 3.777 αναφορές ανιχνεύσεων υψηλής παθογένειας γρίπης των πτηνών με 22.900.000 προσβεβλημένα πουλερικά σε 31 ευρωπαϊκές χώρες.

Το πόρισμα της έκθεσης, διαπιστώνει πως μόνο στο διάστημα μεταξύ 15 Μαΐου έως και 15 Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρθηκαν 162 ανιχνεύσεις της γρίπης σε 17 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 51 σε πουλερικά, 91 σε άγρια και 20 σε αιχμάλωτα πτηνά. Οι ανιχνεύσεις σε πουλερικά αναφέρθηκαν κυρίως από το Κοσσυφοπέδιο με 20 περιπτώσεις, την Πολωνία με 17 και την Αλβανία με 6.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε τους καλοκαιρινούς μήνες σε πληθυσμούς άγριων πτηνών κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να κυκλοφορεί σε πληθυσμούς κατοικίδιων και άγριων πτηνών και ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, φαίνεται ότι στην Ευρώπη η επιμονή του ιού της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να εγκυμονεί κίνδυνους περαιτέρω εισβολών ιών σε πληθυσμούς κατοικίδιων πτηνών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανιχνεύθηκαν ιοί της γρίπης σε πουλερικά και αρκετά είδη άγριων πτηνών σε περιοχές της Ρωσίας που συνδέονται με βασικές περιοχές μετανάστευσης των άγριων υδρόβιων πτηνών. Αυτό προκαλεί ανησυχία λόγω της πιθανής εισαγωγής και εξάπλωσης νέων στελεχών ιών μέσω άγριων πτηνών που μεταναστεύουν για αναπαραγωγή σε χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου για αναπαραγωγή.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δεκαεννέα διαφορετικοί γονότυποι ιών στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από τον Ιούλιο του 2020, καθιστώντας αναγκαία μια νέα προσέγγιση στην επιδημία. Παράλληλα έχουν αναφερθεί από την Κίνα 15 ανθρώπινες μολύνσεις λόγω του ιού H5N6 και πέντε περιπτώσεις εξαιτίας του ιού AH9N χαμηλής παθογόνου δύναμης της γρίπης των πτηνών.

Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις προκλήθηκαν από ιό με γονίδιο ΗΑ που σχετίζεται στενά με τους ιούς Η5 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, ενώ οι αναφορές γεγονότων μετάδοσης ιών ΑH5 σε θηλαστικά και ανθρώπους στη Ρωσία και την Κίνα μπορεί να υποδηλώνουν συνεχή κίνδυνο προσαρμογής αυτών των ιών σε θηλαστικά.

Ο κίνδυνος μόλυνσης για τον γενικό πληθυσμό στην ΕΕ/ΕΟΧ εκτιμάται, ωστόσο ως πολύ χαμηλός και χαμηλός για άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά, με μεγάλη αβεβαιότητα όμως λόγω της υψηλής ποικιλίας των ιών που κυκλοφορούν στους πληθυσμούς των πτηνών.

Ανταπόκριση-Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος