Σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό του αγνοούμενου υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες καθώς μειώνεται το οξυγόνο

Ώρες αγωνίας για τους επιβαίνοντες στο τουριστικό υποβρύχιο πουεξαφανίστηκε στα βάθη του Ατλαντικού ενώ πραγματοποιούσε ψυχαγωγική βόλτα στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Σε περίπτωση που τα πληρώματα έρευνας εντοπίσουν το εξαφανισμένο υποβρύχιο βαθιά στον ωκεανό, οι αρχές θα αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά πολύπλοκη αποστολή για την ανάκτηση του σκάφους και τυχόν επιζώντων, δήλωσε χθες στο CNN ένας εμπειρογνώμονας.

«Υπάρχουν πολύ λίγα μέσα στον κόσμο που μπορούν να καταδυθούν σε τόσο μεγάλο βάθος», δήλωσε ο συνταξιούχος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Ray Scott «Chip» McCord, στην 30ετή εμπειρία του οποίου περιλαμβάνεται η επίβλεψη πολλών επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο McCord δήλωσε ότι εξελιγμένα ναυτικά σκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν στα συντρίμμια του Τιτανικού με ρυθμό περίπου 1.000 πόδια ανά ώρα. Σε περισσότερα από 12.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η κατάδυση και η ανάδυση θα μπορούσε να διαρκέσει μια ολόκληρη ημέρα.

Σε αυτά τα βάθη, ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος θα μπορούσε να εξερευνήσει μια περιορισμένη περιοχή αντί να κινηθεί κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού, είπε.

«Όταν πηγαίνεις βαθιά, συνήθως ανεβοκατεβαίνεις σαν ασανσέρ», δήλωσε ο McCord. «Όταν πηγαίνεις στα ρηχά, μπορείς να προχωρήσεις πιο μακριά όπως ένα πυρηνικό υποβρύχιο».

Μόλις τα πληρώματα οριοθετήσουν την έρευνά τους, θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν ένα τηλεχειριζόμενο σκάφος σε μεγέθους φορτηγού προκειμένου να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Το τηλεχειριζόμενο όχημα, ή ROV, είναι συνδεδεμένο σε ένα πλοίο επιφανείας με ένα καλώδιο πάχους δύο ιντσών για την παροχή ενέργειας και επικοινωνίας. Το ROV θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ένα λιμάνι του Καναδά με στρατιωτικό αεροσκάφος, να φορτωθεί σε ένα πλοίο με γερανό και στη συνέχεια να φτάσει στην περιοχή αναζήτησης, δήλωσε ο McCord. 

Τα ROV του αμερικανικού στρατού διαθέτουν ηλεκτροκινητήρες και κάμερες, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανελκύσουν το αγνοούμενο σκάφος, ανέφερε ο McCord.

Η διάσωση του αγνοούμενου σκάφους από τα βάθη του ωκεανού θα απαιτούσε ένα δεύτερο, πιο εξειδικευμένο όχημα, γνωστό ως Flyaway Deep Ocean Salvage System, είπε. Το FADOSS περιλαμβάνει εξειδικευμένα αμορτισέρ για να αντέχει την ανύψωση φορτίων έως και 60.000 κιλών χωρίς να σπάσει το καλώδιό του στην επιφάνεια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι στέλνει ένα FADOSS για να βοηθήσει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος