Σε δεύτερο γύρο Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Οι πρώτες αξιολογήσεις στα επιτελεία των κομμάτων

Τις διαφορές τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαίου θα λύσουν οι δύο διεκδικητές των προεδρικών εκλογών, Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Τουρκία. Με ποσοστό 49,5%, και διαφορά τεσσεράμισι μονάδων από τον αντίπαλό του, ο Ερντογάν παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Από την άλλη, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, για άλλη μια φορά απέτυχε να κερδίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που τον θέτει υπό αμφισβήτηση, εντός της Συμμαχίας. Ρόλο ρυθμιστή αποκτά ο Σινάν Ογάν, διαμηνύοντας πως θα υποστηρίξει την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο, υπό την προϋπόθεση να μην κάνει παραχωρήσεις στους Κούρδους.

«Πάμε σε δεύτερο γύρο με διαφορά 2,5 εκατομμύρια ψήφους» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα στο Twitter μετά τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών. «Μην πέσετε σε απόγνωση, θα πάρουμε τις εκλογές», διεμήνυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους οπαδούς του.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, φαίνεται ότι άρχισαν οι πρώτες αξιολογήσεις στα επιτελεία των κομμάτων για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Χτες το βράδυ (15/5) έγινε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τόσο του κυβερνώντος κόμματος του AKP όσο και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Από την πλευρά του ΑΚP βγήκε μια ανακοίνωση όπου κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι βιάστηκε την βραδιά των εκλογών να κάνει λόγο για χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, στην πλευρά του CHP, δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια σημάδια ότι αρχίζει κάποια γκρίνια. Και αυτό γιατί σύμφωνα τουλάχιστον με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ακούστηκαν κάποια παράπονα ότι η σύμμαχος του κόμματος, η Μεράλ Ακσενέρ δεν απέδωσε στις εκλογές όσο αναμενόταν. Αλλά και στο HALK TV, ακούστηκε ότι τα κόμματα του Αχμέτ Νταβούτογλου, του πρώην υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του Μπαμπατζάν, επίσης υπουργού στις προηγούμενες κυβέρνησειςς Ερντογάν, δεν απέδωσαν και δεν έφεραν καμία ψήφο στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως αφαίρεσαν από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 36 έδρες γιατί αυτό ήταν εντός της συμφωνίας να δοθούν 36 εκλόγιμες θέσεις σε αυτά τα συντηρητικά κόμματα που συμμετείχαν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Επίσης, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου Νταρόν Ατζέμογλου που είναι ο οικονομολόγος καθηγητής του MIT που εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τουρκική οικονομία βαδίζει στην καταστροφή και ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξάντλησε όλα τα αποθέματα της οικονομίας για να κάνει προεκλογικές παροχές.

Ο Ερντογάν «σάρωσε» στις σεισμόπληκτες περιοχές

Η διαφορά των πέντε σχεδόν μονάδων δίνει στο κόμμα του Ερντογάν την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και του λύνει τα χέρια στη διακυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα η Συμμαχία Λαού συγκέντρωσε 322 έδρες ενώ η Συμμαχία Έθνους μόλις 213 έδρες με τα υπόλοιπα κόμματα να καταλαμβάνουν στην τουρκική εθνοσυνέλευση μόλις 65 έδρες.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρότι συγκέντρωσε την υποστήριξη του συνόλου της αντιπολίτευσης, για άλλη μια φορά ηττήθηκε από τον Ερντογάν, γεγονός που τον θέτει άμεσα υπό αμφισβήτηση, εντός της Συμμαχίας. Οι δύο διεκδικητές των τουρκικών εκλογών θα λύσουν πλέον τις διαφορές τους στον β’ γύρο που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε ο περιχαρής ο Ερντογάν ενώ ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την άποψη ότι θα νικήσει: «Θα νικήσουμε σίγουρα στο δεύτερο γύρο. Θα το δείτε όλοι».

Με δεδομένο ότι για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του ο Ερντογάν, χρειάζεται πλέον ένα ελάχιστο ποσοστό ψήφων, είναι κρίσιμο το που θα κατευθυνθούν στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν. Ο Αζερικής καταγωγής υποψήφιος, με τις ακροδεξιές απόψεις, άρχισε ήδη τα… τουρκικά παζάρια, διαμηνύοντας πως θα υποστηρίξει την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο, υπό την προϋπόθεση να μην κάνει παραχωρήσεις στους Κούρδους. Ωστόσο, παρά τα παζάρια του Ογάν είναι άγνωστο εάν οι οπαδοί του ακολουθήσουν την προτροπή του.

Πηγή: ΕΡΤ – Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Σχετικό Άρθρο: Τουρκία: Δεν έπεισε η «συμμαχία των έξι» – Το «κόλπο γκρόσο» του Ερντογάν που του έδωσε την πρωτιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος