Αφού ανακήρυξε τη Μασσαλία ως την «πλέον καλοπροαίρετη πόλη», το BBC επιστρέφει στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας και την πιο «πολυπολιτισμική», παρουσιάζοντας «τα εστιατόρια του ενός ευρώ».
«Ένα νέο κύμα εστιατορίων επαναπροσδιορίζει την υψηλή γαστρονομία με την αλληλεγγύη του χαμηλού κόστους», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα ενημερώνοντας ότι ανέρχονται σε 10 τα εστιατόρια «solidaire» στη Μασσαλία που συνεργάζονται με φιλανθρωπικές οργανώσεις για να επιδοτήσουν γεύματα αξίας 1 ευρώ, ή εναλλακτικά προσφέρουν γεύματα αλληλεγγύης.
«Καπνιστό μπαρμπούνι με βούτυρο κρίταμου φτάνει ως ορεκτικό. Ακολουθεί τυρί καπνιστό με αλεύρι ρυζιού, προβηγκιακής παραγωγής. Τουρίστες και ντόπιοι απολαμβάνουν βιολογικά υλικά από βραβευμένο σεφ, ενώ στο προσωπικό περιλαμβάνεται πρόσφατα αποφυλακισμένος κρατούμενος».
Για το BBC η είδηση είναι ότι το 40% των πελατών θα πληρώσει μόλις 1 ευρώ για γεύμα τριών πιάτων.
Ένα από τα εστιατόρια αλληλεγγύης «τρέχουν» απολυμένοι εργαζόμενοι αμερικανικού fast food που αγόρασαν τον χώρο και τον άνοιξαν ξανά ως κοινωνική επιχείρηση, «σερβίροντας γκουρμέ μπιφτέκια που δημιουργεί σεφ τριών αστέρων Michelin. Εκεί, ένα πλούσιο γεύμα με κρασί κοστίζει περίπου 25 ευρώ αλλά αν ένας θαμώνας αποδείξει ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, μπορεί να απολαύσει ακριβώς το ίδιο μενού με μόλις 8 ευρώ.
«Η φιλανθρωπία είναι ένας εγωιστικός τρόπος επαγγελματικής καταξίωσης», λέει ο συνιδρυτής εστιατορίου αλληλεγγύης, Raphaël Raynard. Η ομάδα του σερβίρει τακτικά εσπρέσο σε άστεγους, ενώ πρόσφατα δώρισε 300 γεύματα σε απεργούς.
Η συνιδρύτρια του εστιατορίου, Nausicaa Roux, τονίζει ότι η Μασσαλία με ιστορία 2.600 ετών μετανάστευσης – από ‘Ελληνες στην κλασική εποχή έως Εβραίους που διέφυγαν από την Ισπανική Ιερά Εξέταση και Αρμένιους τον 20ό αιώνα- είναι «πόλη-φάρος της υποδειγματικής συνύπαρξης. «Οι άνθρωποι αισθάνονται την υποχρέωση να βοηθήσουν τον έναν στους πέντε Μασσαλιώτες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό».
«Κοινωνικό εργαλείο η γαστρονομία»
Η Μασσαλία γνωρίζει ότι οι μετανάστες δεν έφτασαν εκεί με «άδεια χέρια». Το νερό από άνθη πορτοκαλιάς που έφεραν από τη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιείται για την παρασκευή των εμβληματικών μπισκότων navette, οι χουρμάδες εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω του Vieux Port, του αρχαίου λιμανιού της πόλης και πιθανώς με τον ίδιο τρόπο οι ντομάτες και οι μπανάνες.
«Η δυναμική διάλεκτος της πόλης περιλαμβάνει λέξεις στα Amazigh, τα Oksitan και τα ιταλικά, με φράσεις που αναμειγνύονται σαν μια γλωσσική μπουγιαμπέσα, η Μασσαλία είναι, κυριολεκτικά, ένα παγκόσμιο χωνευτήρι», αναφέρει το BBC.
Χάρη στη γαστρονομική ιστορία της Μασσαλίας, το φαγητό είναι το πιο ισχυρό κοινωνικό εργαλείο της Μασσαλίας. Στην Cabucelle, την πρώην περιοχή σαπωνοποιίας της πόλης, δεν υπάρχει κέντρο νεότητας ή κοινωνικός χώρος. Γι’ αυτό η Léna Cardo άνοιξε το εστιατόριο που είναι και βιβλιοθήκη και παιδικός σταθμός και χώρος ανταλλαγής πληροφοριών. «Κάθε Δευτέρα, έχουμε μια καθηγήτρια ιστορίας που διδάσκει δώδεκα μητέρες». Κάθε Τρίτη, ένας σύμβουλος προσφέρει δωρεάν συμβουλές για την απασχόληση, ενώ οι καθημερινές σπεσιαλιτέ κοστίζουν περίπου 12 ευρώ, με πρόσφατα πιάτα να περιλαμβάνουν φιλέτο τσιπούρας σε «κρεβάτι» από πατάτες Προβηγκίας και ταμπουλέ με γαρνίρισμα από γαλέτα κατσικίσιου τυριού.
Οποιοδήποτε πλεονάζον κέρδος διοχετεύεται σε τοπικές κοινωνικοπολιτιστικές δραστηριότητες.
Πηγή: BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος