Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό – Φουντώνει η λαϊκή οργή

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να απεργήσουν και να διαδηλώσουν στη Γαλλία σήμερα μετά την επιμονή του Μακρόν να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να απεργήσουν και να διαδηλώσουν στη Γαλλία σήμερα Πέμπτη μετά την επιμονή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την κλιμάκωση της οργής σε όλη την χώρα.

Οι διαμαρτυρίες κατά της νομοθεσίας, η οποία καταργεί την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, έχουν ωθήσει τεράστια πλήθη σε διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο. Τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι η ένατη ημέρα κινητοποιήσεων της Πέμπτης σε εθνικό επίπεδο θα προσελκύσει τεράστιο πλήθος ενάντια στην πολιτική του Μακρόν που όπως δήλωσαν, χαρακτηρίζεται από “περιφρόνηση” και “ψέματα”.

Ο Μακρόν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης την Τετάρτη, όταν απέρριψε τις εκκλήσεις τους να λάβει υπόψη την αυξανόμενη λαϊκή οργή. “Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον πρόεδρο είναι εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους“, δήλωσε ο Philippe Martinez, ο οποίος ηγείται του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.

Η σημερινή απεργία θα προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων, τα αεροδρόμια και τα σχολεία, ενώ οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίζονται στις αποθήκες πετρελαίου και στον τομέα της καθαριότητας. Οι περισσότερες διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα. Τις τελευταίες επτά νύχτες έγιναν αυθόρμητες διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων να πυρπολούνται και συμπλοκές με την αστυνομία.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Μακρόν επέμεινε ότι ο νέος νόμος ήταν απαραίτητος και θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος. Απέρριψε τις εκκλήσεις να απολύσει την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία πρωτοστάτησε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επιδίωξε να γυρίσει σελίδα, αναθέτοντάς της να διευρύνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και την επαναπροσέγγιση με τα συνδικάτα.

Ενατη ημέρα εθνικών κινητοποιήσεων 

Η σημερινή ημέρα κινητοποιήσεων ξεκίνησε με αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, λιμανιών, οδικών αρτηριών, αεροπορικών μεταφορών, του τομέα του φυσικού αερίου και των πανεπιστημίων.

Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση επιδεινώνεται ελαφρώς σε σχέση με τα καύσιμα, καθώς το 14% των πρατηρίων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου και το 7,13% είναι απολύτως κενά, έναντι 6% την Τρίτη.

Μόνο ένα διυλιστήριο της Total Energies στα τέσσερα λειτουργεί σήμερα στην Γαλλία.

Το επίπεδο τροφοδοσίας σε κηροζίνη της περιφέρειας του Παρισιού και των αεροδρομίων της μέσω της Νορμανδίας «βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, που είναι έτοιμο να επιστρατεύσει τους απεργούς.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ζητήσει για την σημερινή ημέρα από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 30% των πτήσεών τους από το αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% από τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Τα λιμάνια της Μασσαλίας και της Βρέστης είναι τελείως αποκλεισμένα με απόφαση του συνδικάτου CGT.

Σήμερα, η γαλλική εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το 50% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το ένα τρίτο των τοπικών τρένων εξπρές.

Η κυκλοφορία του μετρό αναμένεται να γίνεται μετ’ εμποδίων.

Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, παρατάθηκε μέχρι την Δευτέρα.

Πηγή: Reuters, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος