Σε αναμονή για το εμβόλιο του κορονοϊού – Τα πρώτα σχέδια των χωρών

Αισιοδοξία δημιουργούν οι δημοσιεύσεις πως ήδη 5 εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοϊού βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, με την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών ήδη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε μαζικούς εμβολιασμούς από το νέο έτος.

Αυτή την στιγμή αναπτύσσονται 168 πιθανά εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από αυτά 5 έχουν περάσει στην τρίτη από τις τέσσερις φάσεις των δοκιμών και αναμένεται να περάσουν και στην τέταρτη έως τον Δεκέμβριο. Με αυτά τα νέα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τον «εμβολιακό εθνικισμό» και την προσπάθεια τους να προμηθευτούν πρώτοι τις δόσεις του εμβολίου, αφού όπως τόνισε το εμβόλιο θα μοιραστεί σε όλες τις χώρες εξίσου. «Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι», υπογράμμισε.

Από τις πρώτες χώρες που μίλησαν για το εμβόλιο ήταν και η Ελλάδα ότι θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από τη συμφωνία που έχει γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ. Το εμβόλιο θα δοθεί τμηματικά με την πρώτη δόση να φτάνει τα 700.000 εμβόλια και προτεραιότητα θα δίνεται στις ευπαθείς ομάδες.

Η Ελλάδα, μέσω της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ, θα λάβει συνολικά 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Ο Έλληνας υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα διατεθούν συνολικά 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, στην χώρα, από τον Δεκέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φάση 4 των κλινικών δοκιμών τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές πως θα προμηθεύσει σε όλες τις χώρες-μέλη της το συγκεκριμένο εμβόλιο, άμεσα, ανάλογα με τον πληθυσμό.

Το ίδιο εμβόλιο διαβεβαίωσε ότι θα αποκτήσει και η Αυστραλία και θα το διανείμει δωρεάν και υποχρεωτικά στον πληθυσμό της, με ελάχιστες εξαιρέσεις μόνο για ιατρικούς λόγους. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτός είναι αναγκαστικός, διότι πρέπει να εξαφανιστεί ο ιός και να σταματήσει η πανδημία που κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Εκτιμάται ότι στην Αυστραλία θα εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού.

Η Γερμανία θα έχει στην διάθεσή της δύο εμβόλια. Το εμβόλιο που θα προμηθευτεί από την ΕΕ και άλλο ένα που παράγεται στο Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ εντός της χώρας. Ο επικεφαλής της αρμόδιας για τα εμβόλια γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δήλωσε πως αν αποδειχθούν τα εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή, στις αρχές του 2021 θα αρχίσουν να εμβολιάζονται πληθυσμιακές ομάδες, χωρίς να διευκρινίσει με ποια κριτήρια θα γίνει ο διαχωρισμός.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία η Roche ξεκίνησε την συνεργασία της με την αμερικάνικη Regeneron, ώστε να ενισχύσουν κατά τρεισήμισι φορές τις δυνατότες έρευνας και παραγωγής του εμβολίου. Η Regeneron θα προμηθεύσει τις ΗΠΑ με το εμβόλιο, ενώ η Roche όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Η Βραζιλία, η δεύτερη πιο βαριά πληγείσα χώρα από τον κορονοϊό σε κρούσματα και θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε κλινικές δοκιμές σταδίου 3 για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τη Janssen, τη φαρμακευτική θυγατρική της Johnson & Johnson.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό. Μάλιστα τόνισε πως ο ίδιος πρώτος θα προχωρήσει στον εμβολιασμό. Το ίδιο έχει δηλώσει και ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος Ρ. Ντουτέρτε.

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που γνωστοποίησε πως έχει έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αν και πολλοί επιδοκιμάζουν το κατά πόσο είναι ασφαλές, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, από το επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν εθελοντικοί εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας Ντενίς Μαντούροφ, τρεις εταιρείες βιοϊατρικής θα μπορούν να παράγουν από τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανική κλίμακα ένα εμβόλιο που θα αναπτύξει το ερευνητικό εργαστήριο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Nikolaï Gamaleïa. Παράλληλα στη χώρα από τις αρχές του νέου έτους θα παράγεται μηνιαίως εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου.

Η ανάγκη για ένα άμεσα αποτελεσματικό και ασφαλές εμπόδιο είναι επιτακτική, η πανδημία έχει καταστρέψει κάθε οικονομία και έχει επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που ζουν και δρουν οι άνθρωποι παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 21,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 772.647 έχουν πεθάνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος