«Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία» η απάντηση των ηγετών του G7

Ενώ οι ηγέτες του G7 στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία, προτείνοντας μάλιστα ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, η Μόσχα συνεχίζει να βομβαρδίζει το Χάρκοβο, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι ο πόλεμος μπορεί τελειώσει απόψε κιόλας αν δοθεί εντολή, όπως λέει, στους εθνικιστές να παραδώσουν τα όπλα. Την ίδια ώρα, εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα από την πυραυλική επίθεση της Μόσχας στο Κρεμεντσούκ με τους τουλάχιστον 18 νεκρούς.

Κάμερες ασφαλείας καταγράφουν τη στιγμή της ρωσικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ. Οι κάμερες είναι τοποθετημένες σε διπλανό πάρκο και δείχνουν ξεκάθαρα την πτώση του ρωσικού πυραύλου και τον πανικός που ακολούθησε. Κάποιοι πολίτες έπεσαν ακόμα και στο νερό για να σωθούν…

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Η ρωσική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ είναι μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της Ευρώπης».

Οι εικόνες πάνω από το εμπορικό κέντρο αποδεικνύουν τη σφοδρότητα της επίθεσης, την ώρα που η Μόσχα κάνει λόγο για βομβαρδισμό κοντινής αποθήκης πυρομαχικών, φανερά εκνευρισμός, ο Λαβρόφ απαντά σχετικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της πυροδότησης των εκρηκτικών, ένα άδειο εμπορικό κέντρο που βρισκόταν δίπλα, πήρε φωτιά».

Απάντηση στο Λαβρόφ έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη.

«Σήμερα όλα τα ΜΜΕ του κόσμου μιλούν για αυτό το έγκλημα, να εδώ μερικές μόνο εφημερίδες, ο λόγος της έκρηξης μπορώ να επιβεβαιώσω 100% είναι βομβαρδισμός. Ο τύπος του πυραύλου που έπεσε είναι αέρος-εδάφους H22, έχουμε δει στα δελτία ειδήσεων της Ρωσίας που λένε ότι ήταν ουκρανικές ασκήσεις, είναι τεράστιο fake news», δήλωσε ο Ντένις Μοναστιρίσκι, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ουκρανοί πολίτες ανάβουν ένα κερί και αφήνουν λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων των δεκάδων θυμάτων της επίθεσης. Οι επιζώντες συγκλονίζουν.

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις. Μεταξύ τους και το Χάρκοβο, όπου η Μόσχα βομβάρδισε μεταξύ άλλων και ένα σχολεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν ρωτήθηκε για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι: «Η Ουκρανική πλευρά μπορεί να βάλει τέλος σε όλα μέχρι το βράδυ. Αρκεί μία εντολή στους εθνικιστές για να αφήσουν κάτω τα όπλα».

Η απάντηση δόθηκε από τους ηγέτες της G7 που ολοκλήρωσαν τη Σύνοδο στο Ελμάου της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε πως: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει. Οπότε η στήριξή μας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται και με την ένταση που απαιτείται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και συμφώνησαν να εργαστούν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Επίσης, υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Η G7 ενωμένη στηρίζει την Ουκρανία. Όλοι συμφωνούμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στο κάδρο των κυρώσεων βάζει την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και την κόρη του Μπάιντεν, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκίνησε στο Τατζικιστάν την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά από μήνες.

αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος