Σαρώνει ο κυκλώνας «Αΐντα» τη Νέα Υόρκη – Τουλάχιστον 13 νεκροί (video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Νέα Υόρκη μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Άιντα. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην αμερικανική μητρόπολη.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας Άιντα, που πλήττει από την Κυριακή τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε από τον Κόλπο του Μεξικού, από τη Λουιζιάνα, και υπάρχει ανακοίνωση για το θέμα από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο τυφώνας χτύπησε με πρωτοφανή σφοδρότητα εκτός από την Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσει, το Κονέτικατ, την Πενσιλβάνια ακόμη και το Μέριλαντ. Οι νεκροί φτάνουν αυτή την στιγμή τους 25 σε αυτές τις πολιτείες ανάμεσα τους και ένα δίχρονο κοριτσάκι. Η Πενσιλάβνια έχει πληγεί ιδιαιτέρως, χιλιάδες άνθρωποι αυτή την στιγμή που μιλάμε ζητούν βοήθεια για απεγκλωβισμό, σε παρά πολλά σπίτια τα νερά φτάνουν πάνω από την μέση, 370 δρόμοι έχουν κλείσει σε όλη την πολιτεία από τα νερά και από δέντρα και κολόνες που έχουν πέσει. Και βέβαια ανάλογη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση στην Λουϊζιάνα από όπου και ξεκίνησε το καταστροφικό πέρασμα του ο τυφώνας.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών, η καταμέτρηση των κατεστραμμένων περιουσιών και η ανακούφιση όσων ζουν στις πολλές πολιτείες που επλήγησαν από τον πέμπτο ισχυρότερο τυφώνα στην ιστορία της χώρας είναι αυτή την στιγμή η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, υποσχόμενος δράση (κατά προτίμηση όπως είπε διακομματική) για την ενίσχυση των υποδομών σε εθνικό επίπεδο και την ανακοπή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Πρωτοφανείς οι εικόνες από τους σταθμούς του μετρό στη Νέα Υόρκη που πλημμύρισαν και οι επιβάτες εγκλωβίστηκαν εκεί.

Η λειτουργία όλων των γραμμών του υπόγειου σιδηρόδρομου της Νέας Υόρκης σταμάτησε επί ώρες ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν στα μεγάλα αεροδρόμια.

«Βλέπουμε τέτοιες (ισχυρές) βροχοπτώσεις που όμοιές τους δεν έχουμε ξαναδεί σχεδόν ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Δρόμοι έγιναν αδιάβατοι εξαιτίας των χειμάρρων, σπίτια και κτίρια πλημμύρισαν και ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Ανεμοστρόβιλοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν καταστροφές.

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος