Σαρλ Μισέλ: Ουκρανία, οικονομικά, ανταγωνιστικότητα και εμπόριο στα θέματα ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 23 – 24/3

H Oυκρανία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των 27 ηγετών των κρατών-μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 23 και Παρασκευή στις 24 Μαρτίου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η οικονομική κατάσταση, αλλά και ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών. Όπως επισημαίνει στην επιστολή πρόσκλησής του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος ξεκινά την Πέμπτη στις 11.30 (ώρα Βελγίου) με γεύμα εργασίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. «Όπως και τον Ιούνιο του 2021, ελπίζω να έχουμε μια γόνιμη ανταλλαγή για βασικά γεωπολιτικά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Εν συνεχεία, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την Ουκρανία και την συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης. «Θα επιβεβαιώσουμε, όπως πάντα, την ακλόνητη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και συσπειρώνοντας την παγκόσμια κοινότητα πίσω από τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» αναφέρει η επιστολή πρόσκλησης.

Επιπροσθέτως, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «το σημαντικότερο είναι ότι από την τελευταία μας συνάντηση τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για την επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο σφαίρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

«Με βάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε σε μια σειρά από άμεσα μέτρα, θα συζητήσουμε επίσης τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Προσθέτοντας τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για το θέμα, τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δυνατά μας σημεία και να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις μας. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση τρόπων για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Θα πραγματοποιήσουμε επίσης μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική μας πολιτική υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου» συμπληρώνει.

Όσον αφορά στην ενέργεια, η προτεραιότητα, σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ, εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. «Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου» υπογραμμίζει.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, αναθέσαμε στο Συμβούλιο και την Επιτροπή να επανεξετάσουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων μας για τη μετανάστευση. Επομένως, η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα μας κάνουν μια σύντομη ενημέρωση για το θέμα».

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ με την συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πασκάλ Ντόναχιου για να συζητηθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

«Θα ασχοληθούμε επίσης με τον συντονισμό των δημοσιονομικών μας πολιτικών, θα ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση και θα κάνουμε απολογισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος