Σαρλ Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει άμεσα την επισιτιστική ασφάλεια

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένα εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, που πρέπει να μεταφερθούν άμεσα μέσα από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης θάλασσάς τόνισαν νωρίτερα σήμερα 8/6, σε συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισαν ότι τα τρόφιμα αποτελούν μέρος του οπλοστασίου της Ρωσίας και εκτίμησαν ότι ο επιθετικός Πόλεμος στην Ουκρανία θα επιτείνει την επισιτιστική Κρίση. Θα πρέπει γιαυτό να διατηρηθούν οι αγορές ανοιχτές, σε λειτουργία οι λωρίδες αλληλεγγύης, να βγουν τα σιτηρά της Ουκρανίας στην αγορά γρήγορα μέσα από τα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας και να στηριχθούν οι τοπικές και υπερτοπικές αγορές με την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, ιδίως σε περιοχές όπως η Αφρική. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ή έλεγχοι στις εξαγωγές που θα εμποδίσουν την αγορά.

Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα και την ενέργεια τονίστηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται γρηγορότερα η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο που θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους το 90%, να ενισχυθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και να προχωρήσει η εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθούν και οι αμυντικές δαπάνες με κοινές προμήθειες.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος