Σαρλ Μισέλ: Αργά ή γρήγορα, η ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕπ θα είναι στο τραπέζι

Σύνοψη
  • Συνέστησε την εφαρμογή «ρεαλιστικών, πρακτικών και μαζικών» εργαλείων.

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είναι της γνώμης ότι αντί να περιμένουν το αποτέλεσμα της συζήτησης για τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μέσων, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε «άλλα πολύ ισχυρά εργαλεία», όπως η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), ή ακόμη και η ανακεφαλαιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των ξένων ανταγωνιστών της.

Και σημειώνει ότι «υπάρχει μια συζήτηση γύρω από το τραπέζι –το αποτέλεσμα της οποίας δεν θέλω να προδικάσω– για το ζήτημα των “ευρωομολόγων”, ενός κοινού δανείου, με επιχειρήματα υπέρ ή κατά στο τραπέζι».

Οι θέσεις του διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης, μία εβδομάδα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τετάρτη 17 Απριλίου και την Πέμπτη 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοπεύει να προτείνει στους 27 ένα «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ανταγωνιστικότητα».

«Ως Βέλγος, είμαι πολύ ρεαλιστής: θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία βραχυπρόθεσμα». Ωστόσο, αντιμέτωποι με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) των Ηνωμένων Πολιτειών, τις επιδοτήσεις της Κίνας προς τις εταιρείες της, «αν δεν ενεργήσουμε τώρα, θα είναι τεράστιο λάθος», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συνέστησε την εφαρμογή «ρεαλιστικών, πρακτικών και μαζικών» εργαλείων, υπογραμμίζοντας την ανανεωμένη πολιτική βούληση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ του σχεδίου CMU.

Πιστός στο φιλελεύθερο όραμά του για την οικονομία, ο κ. Μισέλ ανέφερε αρκετά πλεονεκτήματα που συνδέονται με την ένωση κεφαλαιαγορών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσης της γνώμης ότι «αργά ή γρήγορα, η ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕπ θα είναι στο τραπέζι». Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε αναγκαίο ποσό, σε αυτό το στάδιο.

Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε ήδη από τη μεγαλύτερη πολυμερή τράπεζα του κόσμου να προσαρμόσει την δανειοδοτική της πολιτική ώστε να μπορεί να δανείζει καλύτερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Μπαίνει η ΕΕ σε «οικονομία πολέμου»;

Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι σκέφτονται για την οικονομική τους ανάπτυξη. « Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε προς μια πολεμική οικονομία », είπε, ενώ κάλεσε για προσοχή σχετικά με μια έννοια που μπορεί να τρομάξει.

Και επαίνεσε τη συμπληρωματικότητα μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών βιομηχανιών: «Είναι καλό για την οικονομία γενικά. Οι δεσμοί μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών βιομηχανιών είναι πραγματικοί. Δεν είναι το ένα εις βάρος του άλλου».

Αναφερόμενος στις εκθέσεις για την εσωτερική αγορά που θα παρουσιάσουν δύο πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί στους ηγέτες της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα για τον Enrico Letta και στα τέλη Ιουνίου για τον Mario Draghi, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να επιστρέψουμε στα θεμελιώδη στοιχεία της Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος