Σαράντα επτά κατηγορούμενοι για τρομοκρατία εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε το Σάββατο 47 ανθρώπους που κατηγορούνταν για τρομοκρατία, κυρίως πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, τον Νιμρ αλ-Νιμρ, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά με στίχους από το Κοράνι που δικαιολογούν τη χρήση της εκτέλεσης και η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με τα επακόλουθα επιθέσεων της Αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία. Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Αμπντουλαζίζ Αλ αλ-Σέιχ, εμφανίζεται στην τηλεόραση λίγο μετά για να πει ότι οι εκτελέσεις είναι δίκαιες.

Το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ήταν ένα “μεγάλο λάθος”.

Στο Ιράν, διαδηλωτές πυρπόλησαν το Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία». Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφθούν από τις σελίδες της ιστορίας».

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως “ιερό πολεμιστή” τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία.

Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.

Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε σήμερα τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ.

Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία το 2016. Τουλάχιστον 157 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι έναντι 90 το 2014.

Tερματίζεται η εκεχειρία στην Υεμένη

O στρατιωτικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και που διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι εδώ και 9 μήνες, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τερματίζει την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί την 15η Δεκεμβρίου- η οποία ωστόσο παραβιάστηκε επανειλημμένα και από τις δύο αντίπαλα στρατόπεδα- όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA με ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η εκεχειρία τερματίζεται καθώς οι «αντάρτες (συνεχίζουν) τις επιθέσεις» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως με ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σημειώνεται σε μια ανακοίνωση του συνασπισμού, που επικαλείται το SPA.

Για κλιμάκωση της έντασης προειδοποιεί το Βερολίνο

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του σήμερα μετά την εκτέλεση του σίιτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ και επανέλαβε την θέση του Βερολίνου ήταν η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.

«Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή» τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε σήμερα “σοβαρές ανησυχίες” μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ.

“Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου “να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες” που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα”.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος