Σαουδική Αραβία: Ζητούν θανατική ποινή για ακαδημαϊκό επειδή αναρτούσε στο Twitter και χρησιμοιούσε WhatsApp

Την ποινή της θανάτωσης για φερόμενα εγκλήματα όπως η διατήρηση λογαριασμού στο Twitter και η χρήση του WhatsApp, καλείται να αντιμετωπισει διακεκριμένος καθηγητής Νομικής και ένας εκ των υπέρμαχων των μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος, συγκεκριμένα κατηγορείται ότι διακινεί «εχθρικά νέα για το βασίλειο», όπως δημοσιεύει ο The Guardian επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι η από το 2017 σύλληψη του 65χρονου Awad Al-Qarni, έφερε την αρχή μιας άγριας καταστολής αντιφρονούντων από τον Μοχάμεμμντ μπιν Σαλμάν.

Την πληροφορία για την ποινή που αντιμετωπίζει ο πατέρας του, έκανε γνωστή ο γιος του Νάσερ ο οποίος είχε διαφύγει το 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χώρα ζήτησε προστασία και άσυλο.

Όπως αναφέρει ο Νάσερ ακόμα, ο εισαγγελέας πρότεινε για την υπόθεση την επιβολή της θανατικής ποινής, όμως το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί σχετικά.

Από «συμπολιτευόμενα» ΜΜΕ ο Awad Al-Qarni παρουσιάζεται σαν ένας επικίνδυνος ιεροκήρυκας. Ακτιβιστές και οργανώσεις τον λογίζουν, στο μεταξύ, ως ένα σημαντικό διανοούμενο με σημαντική επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Twitter διαθέτει 2 εκατομμύρια ακολούθους.

Την ίδια ώρα, σύμβουλοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και αντιφρονούντες που ζουν εκτός Σαουδικής Αραβίας προχωρούν σε συνεχείς καταγγελίες για το γεγονός ότι οι αρχές του βασιλείου βρίσκονται πίσω από καταστολή ατόμων τα οποία θεωρούν «εχθρούς» τους.

Πηγή: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος