Σαουδική Αραβία: Ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διορίστηκε πρωθυπουργός

Array

Ένα μεγάλο βήμα έκανε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν Αμπντουλαζίζ, χτες Τρίτη, όταν εξέδωσε βασιλικό διάταγμα διορισμού του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως πρωθυπουργού.

Το βασιλικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας όριζε ότι «η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Muhammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο διάδοχος, θα είναι ο πρωθυπουργός», αφού ήταν ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου.

Προστίθεται επίσης ότι: «Στις συνόδους του Υπουργικού Συμβουλίου που θα παρακολουθούμε θα προεδρεύουμε εμείς», πράγμα που σημαίνει ότι ο  βασιλιάς θα προεδρεύει των συνόδων στις οποίες συμμετέχει, παρά τον διορισμό του μικρού γιου του (37 ετών) .

Συνήθως ο βασιλιάς στη Σαουδική Αραβία είναι πρωθυπουργός και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι το θάνατο του.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επιβλέπει πολλά βασικά υπουργικά χαρτοφυλάκια στο βασίλειο, όπως το πετρέλαιο, η άμυνα, η οικονομική πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια.

Ο Μπιν Σαλμάν είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο γνωστό ως Σαουδικό Όραμα 2030, «με στόχο να στηρίζεται η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας στις επενδύσεις, εκτός από το να μην βασίζεται στο πετρέλαιο ως βασικό και μοναδικό εισόδημα».

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά από τα έργα του, εν μέσω της προσπάθειάς του να διαφοροποιήσει την οικονομία του Βασιλείου με βάση το πετρέλαιο, είναι η κατασκευή της τεράστιας φουτουριστικής πόλης «NEOM», με κόστος 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τότε που ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε διάδοχος, διαδεχόμενος τον ξάδερφό του, υπουργό Εσωτερικών Muhammad bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud, το 2017, ο νεαρός πρίγκιπας συγκέντρωσε τις δυνάμεις του με τα χέρια του μέχρι να γίνει γνωστός ως ο de facto ηγεμόνας του βασιλείου.

Το βασίλειο διαψεύδει εδώ και χρόνια τις εικασίες για την υγεία του 86χρονου βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος κυβερνά τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο από το 2015. Το 2017, διέψευσε αναφορές και εικασίες ότι ο βασιλιάς σχεδίαζε να παραιτηθεί χάρη του γιου του.

Ο βασιλιάς Σαλμάν έχει νοσηλευτεί δύο φορές μέχρι στιγμής φέτος, με πιο πρόσφατη για μια εβδομάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος