Σαουδική Αραβία: Σπάνια εκτέλεση θανατοποινίτη κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου

Η Σαουδική Αραβία, μια από τις χώρες με τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών στον κόσμο, εκτέλεσε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας για τους μουσουλμάνους, που κατά παράδοση είναι μια περίοδος εκεχειρίας, κατήγγειλε σήμερα σαουδαραβική ΜΚΟ.

Η πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου εκτέλεσε έναν άνδρα για φόνο στις 28 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την έναρξη του ραμαζανιού, στη δυτική περιφέρεια της Μεδίνας, όπου υπάρχει η ομώνυμη πόλη, δεύτερος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων (SPA).

«Η Σαουδική Αραβία εφάρμοσε την θανατική ποινή εναντίον ενός πολίτη κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού«, κατήγγειλε η ευρω-σαουδαραβική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ESOHR) σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή την ΜΚΟ που εδρεύει στο Βερολίνο, κανένας θανατοποινίτης δεν είχε εκτελεστεί κατά τη διάρκεια του ιερού αυτού μήνα «τα τελευταία 14 χρόνια» τουλάχιστον, και επικαλείται τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από το υπουργείο Εσωτερικών «από το 2009».

Τουλάχιστον 17 θανατοποινίτες έχουν εκτελεστεί από την αρχή της χρονιάς στη χώρα, πρόσθεσε η ESOHR.

Συνολικά, περισσότερες από 1.000 καταδίκες σε θάνατο έχουν εφαρμοσθεί από την ανάρρηση στον θρόνο του βασιλιά Σαλμάν (2015) και την ανάδειξη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, σύμφωνα με έναν απολογισμό της βρετανικής οργάνωσης Reprieve και της ESOHR.

Τον Μάρτιο του 2022, η χώρα είχε εκτελέσει 81 ανθρώπους μέσα σε μια μέρα μόνο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό, με τις ΜΚΟ να καταγγέλλουν «μαζικές εκτελέσεις».

Οι αρχές, που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους στο εξωτερικό, διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να περιορίσουν την εσχάτη των ποινών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος