Σαουδική Αραβία: Φεμινίστρια κατηγορείται για «εκστρατεία προπαγάνδας»

Αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, φυλακισμένη από τον Νοέμβριο για δημοσιεύσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, άκουσε να της απαγγέλλεται από τη σαουδαραβική δικαιοσύνη η κατηγορία πως επιδίδεται σε «εκστρατεία προπαγάνδας», σύμφωνα με δικόγραφα που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη.

Η 30χρονη Μανάχελ αλ Οτάιμπι συνελήφθη για την ανάρτηση μηνυμάτων με τα οποία αμφισβήτησε νόμους που προβλέπουν την υποχρεωτική «κηδεμονία» των γυναικών από άνδρες και τον εξαναγκασμό τους να φορούν την παραδοσιακή αμπάγια, ένδυμα το οποίο καλύπτει όλο το σώμα.

Της απαγγέλθηκε από την εισαγγελία η κατηγορία πως διεξάγει «εκστρατεία προπαγάνδας με σκοπό να υποκινήσει τις νέες στη Σαουδική Αραβία να αποκηρύξουν τις αρχές της θρησκευτικής πίστης και να εξεγερθούν εναντίον των εθίμων και των παραδόσεων της σαουδαραβικής κοινωνίας», σύμφωνα με τα δικόγραφα.

Τον Ιανουάριο, προσήχθη ενώπιον δικαστών που την παρέπεμψαν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο· πρόκειται για δικαιοδοσία δημιουργημένη το 2008, αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας, που όμως γενικά χρησιμοποιείται για να δικάζονται αντιφρονούντες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν η κυρία Οτάιμπι κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει βαριά ποινή κάθειρξης. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας σε βάρος της δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής.

Η αδελφή της Φουζ, η οποία έχει εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, είναι αντιμέτωπη με παρόμοιες κατηγορίες κι ενδέχεται να φυλακιστεί με την επιστροφή της στην πατρίδα της.

Οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο «όσες έχουν επιρροή κι αγωνίζονται για τα δικαιώματα της γυναίκας», δήλωνε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «κραυγαλέα αντίφαση», καθώς στο βασίλειο μοιάζουν «να συνυπάρχουν δύο κράτη»: το ένα προβάλλει «το ‘Όραμα για το 2030’, το άλλο συνεχίζει να εφαρμόζει τους παλιούς άκαμπτους κανόνες», εξηγούσε, αναφερόμενη σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σουνιτική μοναρχία στο πλαίσιο του οποίου αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων το δικαίωμα στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Σαουδική Αραβία, επικρινόμενη συχνά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βάρβαρη καταστολή των αντιφρονούντων, επέβαλε εξαιρετικά βαριές ποινές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022 σε δυο γυναίκες επειδή αναπαρήγαγαν επικριτικά μηνύματα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST, εγκατεστημένη στο Λονδίνο, στηλίτευσε τις κατηγορίες σε βάρος των αδελφών αλ Οτάιμπι, χαρακτηρίζοντάς τις «νέο παράδειγμα των αδειανών υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις» από τη μοναρχία.

«Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πάνε φυλακή κι αντιμετωπίζουν παρωδίες δικών απλούστατα επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους», τόνισε η Λίνα αλ Χαθλούλ, στέλεχος της οργάνωσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος