Σάντσεθ – Φον ντερ Λάιεν στη Μαυριτανία για την παράτυπη μετανάστευση — Κονδύλι 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η ΕΕ

Την Μαυριτανία επισκέπτονται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα ταξίδι που υπόσχεται να ανοίξει περισσότερα πεδία επενδύσεων στις υποδομές, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αν και το κλειδί θα είναι η παράτυπη μετανάστευση. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας Mohamed Ould Ghazouani. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν τη διάθεση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τη πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ, στον έλεγχο των καγιουκών που εγκαταλείπουν τις ακτές της και στη διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η Μαυριτανία θεωρείται κλειδί στη διαδρομή των Καναρίων Νήσων: το 83% των μεταναστών εγκατέλειψε τις ακτές της τον Ιανουάριο με προορισμό τα ισπανικά Κανάρια Νησιά. Οι ισπανικές αρχές λόγω της ανησυχίας τους για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα Κανάρια Νησιά πίεσαν την ΕΕ να διαθέσει περισσότερα κονδύλια σε ένα κράτος που έχει βυθιστεί σε προσφυγική κρίση λόγω της αποσταθεροποίησης του γειτονικού Μαλί.

Αν και τους τελευταίους μήνες, η πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν στα Κανάρια Νησιά προέρχονταν από τη Σενεγάλη, όμως ήδη άνοιξε και άλλο μέτωπο: από τους περίπου 6.000 ανθρώπους που έφτασαν στα Κανάρια Νησιά τον Ιανουάριο του 2024, το 83% είχε αναχωρήσει από την Μαυριτανία.

Τα κονδύλια της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης στη Μαυριτανία ήταν 12,5 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2022-2027, επομένως αυτά τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια των 200 εκατομμυρίων, εάν υλοποιηθούν, θα αποτελέσουν ένα θεαματικό άλμα και θα θέσουν τη χώρα στην πρώτη γραμμή συνεργασίας με την ΕΕ. Η Λιβύη, για παράδειγμα, έχει λάβει 700 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μαυριτανία ζητά κυρίως εξοπλισμό και τεχνολογία για τον έλεγχο των συνόρων, καθώς και διευκολύνσεις για τους υπηκόους τους για να αποκτήσουν βίζα προς την ΕΕ κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει με την Τυνησία. Ήδη η ΕΕ εκτός από τη συμφωνίες με την Τουρκία , έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Λιβύη, το Μαρόκο και την Τυνησία και τώρα έρχεται η σειρά της Μαυριτανίας η οποία φιλοξενεί ως τώρα περίπου 150.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ταυτόχρονα, είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ στο Σαχέλ μετά τα πραξικοπήματα στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα και την προσέγγιση της στρατιωτικής χούντας αυτών των τριών χωρών με τη Ρωσία. «Ο ρόλος της Μαυριτανίας είναι κρίσιμος για τη συμβολή στη σταθερότητα», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος