Σαν Φρανσίσκο: Νέα νομοθεσία επιτρέπει στην αστυνομία να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας

Χάρη στη νέα νομοθεσία, το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο μπορεί πλέον, χωρίς ένταλμα, να αποκτήσει πρόσβαση σε ζωντανή ροή βίντεο από ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας στην πόλη υπό ορισμένες συνθήκες.

Για τους επόμενους 15 μήνες, το νέο διάταγμα της πόλης επιτρέπει στο αστυνομικό τμήμα να αποκτήσει ζωντανή πρόσβαση σε τροφοδοσίες από κάμερες παρακολούθησης που δεν ανήκουν στην πόλη, χωρίς ένταλμα, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η αστυνομία μπορεί να ζητήσει πρόσβαση σε αυτές τις κάμερες για έως και 24 ώρες, εάν ανταποκρίνεται σε κάτι που κρίνει ότι είναι «απειλητικό για τη ζωή», εάν πρέπει να αποφασίσει πώς θα αναπτύξει τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης που έχει προβλήματα δημόσιας ασφάλειας ή εάν διεξάγει ποινική έρευνα και αυτό σημειώνεται εγγράφως από διοικητή ή ανώτερο αξιωματούχο του αστυνομικού τμήματος του Σαν Φρανσίσκο.

Τέλος, η αστυνομία θα έχει πρόσβαση στην κάμερα μόνο εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και εάν η επιχείρηση ή ο ιδιοκτήτης σπιτιού που την έχει στην κατοχή του δώσει την άδεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle, στην πολιτική αυτή αντιτάχθηκε έντονα ένα ευρύ υποσύνολο μελών της κοινότητας και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Δικηγορικού Συλλόγου του Σαν Φρανσίσκο. Αυτοί οι επικριτές φοβήθηκαν ότι η πολιτική θα επέτρεπε την ανεξέλεγκτη, μαζική παρακολούθηση και θα παραβίαζε τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των ντόπιων και των επισκεπτών.

Η αστυνομία και οι υποστηρικτές της πολιτικής δήλωσαν ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα θα βοηθούσε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το τμήμα είναι σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένο. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο λένε ότι πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό των κλοπών και της διακίνησης ναρκωτικών.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους επτά έναντι τριών, και μία από τις επόπτριες, η Χίλαρι Ρόνεν, προσπάθησε να αφαιρέσει μία από τις διατάξεις της νομοθεσίας που επέτρεπε να χρησιμοποιείται όταν αποφασίζεται πώς θα αναπτυχθεί το προσωπικό κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων υψηλού προφίλ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον διαδηλωτών.

«Αυτή δεν είναι μια εξουσία που αισθάνομαι άνετα να δίνω», δήλωσε η Ρόνεν κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου. «Μου φαίνεται σαν να δίνουμε για άλλη μια φορά περισσότερη εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση, στο αστυνομικό τμήμα να παρακολουθεί τις δραστηριότητές μας όταν εκφράζουμε τη γνώμη μας ενάντια στην κυβέρνηση. Αυτό γίνεται όλο και πιο τρομακτικό σε αυτή τη χώρα».

Οι επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Σαν Φρανσίσκο υποχρεούνται να υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις για τα αιτήματα ζωντανής παρακολούθησης στους επόπτες και στην Αστυνομική Επιτροπή. Μετά από 12 μήνες, θα απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη έκθεση παρακολούθησης.

Το να αποκτά η αστυνομία αδικαιολόγητη πρόσβαση σε ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά έχει συμβεί και στο παρελθόν. Στα τέλη του 2020, η αστυνομία στο Τζάκσον του Μισισιπή δοκίμασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας ως απάντηση σε ένα αναφερόμενο έγκλημα.

Πηγή: PetaPixel

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος