Σαμποτάζ στους Nord Stream: Δημοσιεύματα για το χτύπημα – «Υπεύθυνοι φιλο-Ουκρανοί, εν αγνοία Ζελένσκι»

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των New York Times και δύο ακόμα γερμανικών μέσων ενημέρωσης πως τα ίχνη από την μέχρι τώρα έρευνα για το σαμποτάζ στο δίκτυο Nord Streamοδηγούν προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση Ζελένσκι αρνείται κατηγορηματικά την όποια ανάμειξη. Η Ρωσία καταγγέλλει αντιπερισπασμό της Ουάσιγκτον για να αποκρύψει τις ευθύνες της. Η Γερμανία δεν αποκλείει η επιχείρηση να στήθηκε για να ενοχοποιηθεί και να απομονωθεί το Κίεβο από την Δύση.

Μετά τους New York Times, μπαράζ ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων δείχνει τους υπεύθυνους για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Είναι 6 μέλη φιλο-ουκρανικής ομάδας, που θεωρείται ότι έδρασαν αυτοβούλως και εν αγνοία του Ζελένσκι. Μέσω πολωνικής εταιρείας, νοίκιασαν γιοτ στη Γερμανία και τοποθέτησαν τα εκρηκτικά στο βυθό.

«Το πλοίο είχε καταγραφεί να αναχωρεί από το Ροστόκ στη βόρεια Γερμανία και στη συνέχεια εντοπίστηκε εκ νέου κοντά σε δανέζικο νησί στη Βαλτική», λέει ο δημοσιογράφς της DW Σάιμον Γιανγκ.

Το πλοίο ερευνήθηκε τον Ιανουάριο και στην καμπίνα του βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών. Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ γνώριζε τους υπεύθυνους αλλά δεν τους κατονόμασε για μην εκθέσει τον Ζελένσκι και τον φέρει σε δημόσια κόντρα με τη Γερμανία.

Οι αποκαλύψεις ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη στη Γερμανία για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Υπομονή ζητά ο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συζητούν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. «Δεν φοβάμαι την αλήθεια, όποια και να είναι. Αλλά για την ώρα, μιλάμε για εικασίες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Μόσχα μιλά για αποπροσανατολισμό, ώστε να μην γίνουν σωστές έρευνες για το ζήτημα.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος