Σ. Σέρμπος: θα μείνει κόσμος εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν – Η σύγκρουση Ταλιμπάν – Ισλαμιστών προκαλεί αστάθεια (video)

Το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους αυτούς που συνεργάστηκαν με τη Δύση, για είκοσι χρόνια, είναι μια έξοδος διαφυγής, υποστήριξε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, ο οποίος προβλέπει ότι την επόμενη ημέρα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, θα υπάρξει αστάθεια στο Αφγανιστάν λόγω της διαμάχης ανάμεσα σε Ταλιμπάν και τζιχαντιστές.

«Φοβάμαι ότι θα παραμείνει κόσμος εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σέρμπος, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες χώρες έχουν σταματήσει τις σχετικές αποστολές εκκένωσης Αφγανών πολιτών στην Καμπούλ. «Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν επιθυμεί να υπάρξει μια παράταση».

Υπάρχουν τρομοκρατικοί θύλακες – Κίνδυνος αστάθειας

Αναφορικά με τις εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών και αντιποίνων που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στο Αφγανιστάν ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για τρομοκρατικούς θύλακες». Και όπως προέβλεψε, «θα έχουμε αστάθεια στην περιοχή. Είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε χειρουργικές στρατιωτικές ενέργειες για να αναχαιτίσουν την τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα μελανό σημείο στο Αφγανιστάν. Βλέπουμε τον ανταγωνισμό, μεγάλων και μεσαίων δυνάμεων για την επόμενη ημέρα. Δεύτερον, βλέπουμε την προσπάθεια των Ταλιμπάν ότι μπορούν να κυβερνήσουν για να αποφύγουν όχι μόνο την αστάθεια, αλλά ενδεχομένως και έναν εμφύλιο. Την ίδια στιγμή σε αυτό το κενό προσπαθούν να παρεισφρήσουν ισλαμικοί θύλακες τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δύση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος