Σ. Σαντάτ: Ο Αφγανός πρώην υπουργός που έγινε «ντελιβεράς» στη Γερμανία

Ο Σάγεντ Σαντάτ ήταν υπουργός Επικοινωνιών στην αφγανική κυβέρνηση, με πτυχία στις τηλεπικοινωνίες και στην τεχνολογία πληροφοριών. ‘Ηλπιζε ότι θα βρει μια ανάλογη των προσόντων του δουλειά, αλλά καθώς δεν μιλούσε γερμανικά, βρέθηκε να εργάζεται ως διανομέας στη Λειψία, στην ανατολική Γερμανία. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε αποφασίσει για δεύτερη δουλειά ως διαλογέας δεμάτων στην εταιρεία DHL.

«Τώρα κάνω μια απλή ζωή. Αισθάνομαι ασφαλής στη Γερμανία. Το όνειρό μου είναι βέβαια να συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ελπίζω να βρω δουλειά στην Deutsche Telekom», είπε ο πρώην υπουργός του Αφγανιστάν» και εισακούστηκε.

Μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Lieferando στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται αυτό το καλοκαίρι , τού προσέφερε δουλειά ως μάνατζερ.

«Θα δω τι ακριβώς μου προσφέρουν και θα αποφασίσω», είπε ο Σααντάτ σε δημοσιογράφο της LVZ.

“Ελπίζω και άλλοι πολιτικοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, εργαζόμενοι με το κοινό αντί να κρύβονται”, λέει ο 49χρονος ακουμπισμένος στο ποδήλατό του και φορώντας την πορτοκαλί στολή του.

“Οι πρώτες ημέρες ήταν συναρπαστικές, αλλά δύσκολες”, λέει ο Σαντάτ περιγράφοντας ως πρόκληση να μάθει να κινείται με ποδήλατο σε πολυσύχναστους δρόμους.

“Η γλώσσα είναι το σημαντικότερο”, λέει ο Σαντάτ, ο οποίος έχει και βρετανική υπηκοότητα, ενώ υπηρέτησε στην αφγανική κυβέρνηση επί δύο χρόνια μέχρι το 2018.

Ο πολιτικός που έδωσε πρόσβαση σε  δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Επικοινωνιών εξασφάλισε, μεταξύ άλλων, περίπου 45.000 σταθερές συνδέσεις τηλεφωνίες για τους συμπολίτες του. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».

Αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα τέλη του 2020

Όπως διευκρινίζουν γερμανικά δημοσιεύματα, ο Αφγανός έφτασε με την οικογένειά του στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο, κρίνοντας ότι στη χώρα του δεν υπήρχε μέλλον, παρά μόνο φόβος. Επειδή όμως οι αποταμιεύσεις του εξαντλούνταν έπρεπε να ψάξει για δουλειά.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ο αριθμός των Αφγανών που ζητούν άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά περισσότερο από 130%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος