Σ. Λαβρόφ: Να αναμένεται έκρηξη στο κέντρο της Ευρώπης – Ανησυχητική η κατάσταση στο Κόσοβο

Η κατάσταση γύρω από την τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου είναι ανησυχητική και φαίνεται ότι πρόκειται να συμβεί ένα «μεγάλο μπαμ» στο κέντρο της Ευρώπης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μια μεγάλη έκρηξη επέρχεται στο κέντρο της Ευρώπης». Ακριβώς στον τόπο όπου το 1999 το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και των εγγράφων του ΟΑΣΕ, που για άλλη μια φορά τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι γεωπολιτικού χαρακτήρα και ότι χρειάζεται μια γεωπολιτική λύση», είπε ο Λαβρόφ.

Εκτίμησε ότι όταν μιλάμε για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί «ίση και αδιαίρετη» ασφάλεια για όλες τις χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα μπλοκ, όπως είπε, ούτε καν σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Την Παρασκευή, η λεγόμενη αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου (αποτελούμενη από Αλβανούς) εισέβαλε βίαια στα κτίρια τεσσάρων (σερβικών) δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan και Leposavic, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, καπνόγόνα και βόμβες σοκ εναντίον των Σέρβων που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια, αναφέρει το Tanjug.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι ο σερβικός στρατός θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας μέχρι την Παρασκευή και ότι οι σχηματισμοί του στρατού θα αναπτυχθούν πλήρως κατά μήκος της διοικητικής γραμμής μέχρι τις 14:00 σήμερα.

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs 29.05.2023. 13:01 h

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος