Σ. Κυριακίδου: Μόνο με επανένωση της Κύπρου θα μπορεί ο λαός να ζήσει σε πραγματικές συνθήκες ειρήνης

«Αυτό που προσωπικά με κράτησε, που υπήρξε πυξίδα πορείας, είναι η πεποίθηση πως μέσα από κάθε κρίση πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, έστω και μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες. Για να βγούμε πιο ανθεκτικοί, πιο σοφοί, αν θέλετε», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, η κα Κυριακίδου σημείωσε τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, όπως και την σημασία της ενότητας της ΕΕ σε κρίσιμα ζητήματα, γενικότερα: «Έχουμε όλοι δει με αυτή την κρίση, την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο απόγειο της. Είδαμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που μας καθορίζουν ως Ευρωπαϊκή οντότητα, να γίνονται πράξη, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρχε το εγώ, αλλά μόνο το εμείς».

Με παραδείγματα τις αερογέφυρες ιατρικής βοήθειας που στήθηκαν επιτυχώς και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να βοηθηθούν πολίτες που το είχαν ανάγκη, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια και άλλα, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως «όλοι έχουμε δει τα σημαντικά που μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι. Όταν το εγώ, μετατρέπεται σε ένα δυναμικό «εμείς». Γιατί στις δύσκολες στιγμές κρινόμαστε. Γιατί οι πολιτικές μας μπορεί να μην είναι πάντοτε αρεστές, αλλά πρέπει να έχουν στέρεο υπόβαθρο, μεθοδικότητα, όραμα και αποτέλεσμα».

Η Επίτροπος ανέφερε πως η εισβολή στην Ουκρανία, υπενθύμισε το εύθραυστο σκηνικό και τις ευμετάβλητες γεωπολιτικές ισορροπίες για ακόμη μια φορά. «Εμείς άλλωστε στη Κύπρο, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή, κατοχή, αγνοούμενοι, ξεριζωμός. Τι σημαίνει να αλλάζει ολόκληρη η ζωή σου, από τη μια στιγμή, στην άλλη. Να αποκόπτεσαι βίαια από το παρελθόν που σε προσδιορίζει, το παρόν, που λογικά σου ανήκει και να ατενίζεις το μέλλον με αβεβαιότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, παρά να είμαστε απόλυτα στοχοπροσηλωμένοι στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Γιατί μόνο με την επανένωση της χώρας μας, ο λαός μας θα μπορέσει να ζήσει σε πραγματικές συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Αυτή πρέπει να είναι πάντοτε η εθνική μας πυξίδα. Ο απόλυτος εθνικός μας στόχος».

Αναφέρθηκε, τέλος, στην σημασία ενός ικανού ηγέτη, όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που ισχύει, όπως είπε, τόσο σε επίπεδο Κύπρου, όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο τίτλος Επόμενη Μέρα του συνεδρίου του ΔΗΣΥ δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος. «Γιατί η επόμενη μέρα θα είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος