Σ.Αραβία: Ενας νεκρός σε επεισόδια μετά τις μαζικές εκτελέσεις

Ενας άνδρας έπεσε νεκρός και ένα οκτάχρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες, καθώς κορυφώνεται η ένταση στα ανατολικά εδάφη της Σαουδικής Αραβίας, όπου και εστιάζεται η παραγωγή πετρελαίου.

Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, απέδωσαν το θάνατο σε τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην Αουαμίγια, γενέτειρα του εξέχοντα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ , ο οποίος εκτελέστηκε το Σάββατο, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και 43 φερόμενα μέλη της αλ-Κάιντα, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Οι κάτοικοι ολόκληρης της επαρχίας Κατίφ πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις κατά της δυναστείας των Αλ Σαούντ, αφότου ξεκίνησαν διαδηλώσεις στις αρχές του 2011 με αίτημα τον τερματισμό των διακρίσεων κατά της σιιτικής μειονότητας και υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη σουνιτική μοναρχία.

Διακοπή σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Νέα σφοδρή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας, εξαπέλυσε το υπουργείο εξωτερικών της Τεχεράνης, κατηγορώντας το Ριάντ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, ιδίως στη Συρία.
«Η Σαουδική Αραβία έπληξε τα συμφέροντα του ίδιου του λαού της και των μουσουλμανικών λαών της περιοχής με τη συνωμοσία ελέγχου των τιμών του πετρελαίου», καταγγέλλει επίσης το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Ιρνα.

«Φτάνει πιά. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γιά αυτό» μεταδίδει την ίδια ώρα το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από μαινόμενους Ιρανούς που διαμαρτύρονταν για τις μαζικές εκτελέσεις, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν κι έδωσε διορία “48 ωρών στα μέλη της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας να εγκαταλείψουν τη χώρα”.

Ανοδος άνω του 3%  στις τιμές του πετρελαίου

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της λέσχης των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ, ώθησε τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο μεγαλύτερη του 3%,  κατά την πρώτη ημέρα των συναλλαγών του 2016.

Από το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, οι ανησυχίες των επενδυτών για τη νέα γεωπολιτική ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ανέβασαν την τιμή του αργού στα $ 37,99 το βαρέλι, καθώς ειδικοί προεδοποιούν ακόμη και για διακοπή του ανεφοδιασμού. μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από μαινόμενους Ιρανούς που διαμαρτύρονταν για τις μαζικές εκτελέσεις.

ΠΗΓΗ:CNBC, ΑΠΕ

ΦΩΤΟ:REUTERS/Toby Melville

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος