Σ. Αραβία: Ασυλία έναντι των δικαστηρίων στις ΗΠΑ έχει ο νέος πρωθυπουργός και διάδοχος υποστηρίζουν οι δικηγόροι του

Array

Οι δικηγόροι του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman υποστηρίζουν ότι ο νέος του ρόλος ως πρωθυπουργού του δίνει ασυλία κατά της δίωξης στα αμερικανικά δικαστήρια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, με το παρατσούκλι MBS, πανταχού παρών στους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, διορίστηκε πρωθυπουργός με βασιλικό διάταγμα την περασμένη εβδομάδα, με τους επικριτές της σαουδαραβικής εξουσίας να εκτιμούν ότι προσπαθεί έτσι να αποφύγει μηνύσεις στο εξωτερικό.

Το νομικό διάταγμα «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο διάδοχος δικαιούται ασυλία λόγω της ιδιότητας του», ανέφεραν οι δικηγόροι του σε έγγραφο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα σε διαδικασία που ξεκίνησε το 2020 η Hatice Cengiz, η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi που υπήρξε από τους  σημαντικούς επικριτές της εξουσίας στη χώρα.

Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε  και αποκεφαλίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, προκαλώντας κύμα οργής σε όλο τον κόσμο και απομόνωση του Mohammed bin Salman, που κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι ενέκρινε τη δολοφονία.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αρνούνταν πάντα τη συμμετοχή του πρίγκιπα σε αυτή τη δολοφονία.

Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν, κατά τη γνώμη της, ο Mohammed bin Salman  μπορεί να επωφεληθεί από την ασυλία.

Η δικαιοσύνη του έδωσε προθεσμία μέχρι τις 3 Οκτωβρίου για να εκφράσει τη θέση του για αυτό το θέμα. Την Παρασκευή, επικαλούμενη τη νέα ιδιότητα  που κατέχει ο διάδοχος, η διοίκηση ζήτησε πρόσθετη διακοπή, μέχρι τη 17η Νοεμβρίου.

Ο Mohammed bin Salman κατονομάζεται επίσης σε μια καταγγελία που υπέβαλε ο Saad Aljabri, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έπεσε σε δυσμένεια μετά την ανάληψη του πρίγκιπα διαδόχου το 2017.

Ο Saad Aljabri, ο οποίος ζει εξόριστος στον Καναδά, κατηγόρησε τον Mohammed bin Salman ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον δελεάσει στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια έστειλε «μια ομάδα πληρωμένων δολοφόνων» για να τον σκοτώσει στον Καναδά, Έως πρότινος  οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως δολοφόνους εμποδίζονταν να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

Μόλις την Παρασκευή, ένας δικαστής δέχθηκε αίτημα για απόρριψη αυτής της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι το δικαστήριο του δεν έχει δικαιοδοσία για όλα τα άτομα που κατήγγειλε ο Saad Aljabri, συμπεριλαμβανομένου του Mohammed bin Salman.

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος