Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Ρωσία καταλογίζει υστερία στις ΗΠΑ για την Ουκρανία – Μπάιντεν: Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για την ρωσοουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με την Ουκρανία.  Η σχετική συζήτηση στο Σ.Α. ξεκίνησε αφότου απορρίφθηκε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση διεξαγωγής δημόσιας συνεδρίασης, καθώς 10 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν στο πλευρό της Ουάσιγκτον. «Κρίσιμο βήμα συσπείρωσης της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.  Τόνισε ότι οι ΗΠΑ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν υστερία για την Ουκρανία, πιέζοντας να συζητηθεί το θέμα στο Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας  Γκρίνφιλντ, σημείωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία δικαιολογεί τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιώτες» στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτοί οι στρατιώτες Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5.000 στρατιωτικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται ειδικές δυνάμεις, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.

Δήλωση Μπάιντεν για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε: «Σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν λεπτομερώς την απειλή που συνιστά η Ρωσία για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και εξηγήσαμε με σαφήνεια στη διεθνή κοινότητα τις συνέπειες αυτής της απειλής — όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τις βασικές αρχές της Χαρτας του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα.

Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής και επιδιώξει διάλογο, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με καλή πίστη. Αν η Ρωσία επιλέξει να απομακρυνθεί από τη διπλωματία και να επιτεθεί στην Ουκρανία, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα αντιμετωπίσει άμεσα σοβαρές συνέπειες.

Οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι και εταίροι μας συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κάθε σενάριο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις ενέργειες της Ρωσίας και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στους κινδύνους αυτών των ενεργειών. Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένα κρίσιμο βήμα συσπείρωσης της διεθνούς κοινότητας η οποία πρέπει να μιλά με μία φωνή: απόρριψη της χρήσης βίας, έκκληση για στρατιωτική αποκλιμάκωση, υποστήριξη της διπλωματίας ως το καλύτερο μονοπάτι προς τα εμπρός και απαίτηση λογοδοσίας από κάθε κράτος μέλος να απέχει από στρατιωτική επίθεση κατά των γειτόνων της».

Πολεμικό σκηνικό και απειλές για κυρώσεις  

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι ετοιμάζουν τη «μητέρα όλων των κυρώσεων» για να την τιμωρήσουν για την επιθετική στάση της, ενώ και το Λονδίνο βάζει στο στόχαστρο τους Ρώσους ολιγάρχες. Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ, πλήττοντας τις βρετανικές επιχειρήσεις, και συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας επέστρεψαν στις μόνιμες βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν τα ναυτικά γυμνάσια, ενώ η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από νέες ασκήσεις με πυραυλικά συστήματα, αλλά και από τα νέας γενιάς μαχητικά Σουκόι, που αναπτύσσονται στο Καλίνιγκραντ.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Ρωσία καταλογίζει υστερία στις ΗΠΑ για την Ουκρανία – Μπάιντεν: Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί νομικά ότι δεν θα ενισχύσει τη δική του ασφάλεια εις βάρος της.

«Αποδεικνύεται ότι η γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ μετακινείται περαιτέρω προς Ανατολάς. Έχει ήδη φθάσει πολύ κοντά στην Ουκρανία. Θέλουν επίσης να σύρουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ, αν και όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη» τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Κυρώσεις σε επιχειρήσεις και πρόσωπα με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν απείλησε ότι θα επιβάλει το Λονδίνο. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για ανησυχητικές απειλές κι ενέργειες που θα πλήξουν τις βρετανικές επιχειρήσεις, ενώ υποστήριξε ότι «οι Αγγλοσάξονες αναζωπυρώνουν εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Στις συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αυτό που θα πω στον πρόεδρο Πούτιν είναι, όπως έχω πει και προηγουμένως, ότι πιστεύω πως όλοι μας χρειαζόμαστε όντως να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού, και πιστεύω ότι η Ρωσία χρειάζεται να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Ρωσία καταλογίζει υστερία στις ΗΠΑ για την Ουκρανία – Μπάιντεν: Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο
AP Photo/Vadim Ghirda

Στο Ντονέτσκ, Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν για ακόμη μία φορά τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο Κίεβο, βετεράνος που πολέμησε στην ανατολική Ουκρανία κι έχει εκπαιδευτεί από τη Λεγεώνα των Ξένων, προετοιμάζει τους πολίτες για την περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τους Ρώσους, δείχνοντας τους τις βασικές τεχνικές πολέμου.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος