Ρουμανία: Η διατλαντική ενότητα ήταν «μια στρατηγική έκπληξη για τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Array

Η διατλαντική ενότητα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία ήταν «μια στρατηγική έκπληξη για τη Ρωσία», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis την παραμονή της συνόδου ΝΑΤΟ που φιλοξενεί το Βουκουρέστι.

“Η ευρωατλαντική κοινότητα βγαίνει ισχυρότερη και πιο εύρωστη από αυτήν την κρίση. Είμαστε πιο ενωμένοι, πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει τους φίλους και τους συμμάχους του. Ενότητα σημαίνει και αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί συντονισμένα. Όλοι οι εταίροι πρέπει να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τη δημοκρατία της όσο χρειάζεται“, επεσήμανε ο Ρουμάνος πρόεδρος στην χθεσινή  ομιλία του στην Συνάντηση ηγετών στο Μόναχο.

Ο Klaus Iohannis  επανέλαβε σε αυτό το πλαίσιο ότι «ο παράλογος πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου δεν είναι επιθετικότητα μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά πλήρης επίθεση κατά των θεμελιωδών αξιών και αρχών μας, της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

“Τώρα, η κοινή μας δύναμη, ευρωστία και δημοκρατικές αξίες δοκιμάζονται με ιστορικό τρόπο. Εννέα μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πήραμε μαθήματα που είναι προφανή. Δύο αποτελέσματα είναι πολύ σαφή. Πρώτον, εταιρική σχέση η υπερατλαντική περιοχή βγήκε ισχυρότερη από αυτήν την κρίση. Δεύτερον, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας απέδειξε τη στρατηγική της σημασία για την ευρωατλαντική ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα».

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος