Η Nuclearelectrica, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα στην Ρουμανία, ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την διακοπή της λειτουργίας και της δεύτερης μονάδες του σταθμού εξαιτίας της πτώσης της στάθμης των υδάτων του Δούναβη που χρησιμοποιούνται για την ψύξη του συστήματος.
Ο πυρηνικός σταθμός, που παράγει το 20% της πυρηνικής ενέργειας που καταναλώνει η Ρουμανία, είχε ήδη διακόψει την λειτουργία του ενός από τους δύο αντιδραστήρες του στα τέλη του Ιουλίου.
Η καθολική διακοπή της λειτουργίας του σταθμού, η πρώτη από την ξηρασία του 2003, ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 σήμερα.
Η στάθμη των υδάτων του Δούναβη έχει μειωθεί λόγω της ξηρασίας που έχει αναγκάσει τις ρουμανικές αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού τις βραδινές ώρες αιχμής καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου.
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κυρίως η παραγωγή αιολικής ενέργειας, αλλά και οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος θα διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση της Ρουμανίας, αλλά οι αρχές απευθύνουν έκκληση για «υπεύθυνη κατανάλωση ρεύματος».
Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία επαναλειτουργίας του πυρηνικού σταθμού.
Η γειτονική Ουγγαρία απέφυγε την καθολική διακοπή λειτουργίας του δικού της μοναδικού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος ψύχεται επίσης από τα νερά του Δούναβη. Αλλά, ο πυρηνικός σταθμός Paks, η παραγωγή των τεσσάρων αντιδραστήρων του οποίου καλύπτουν το ένα τρίτο των αναγκών της Ουγγαρίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκεται σε κατάσταση μερικής διακοπής λειτουργίας από τα τέλη του Ιουλίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα προβλήματα αυτού του είδους θα εντείνονται καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τα φαινόμενα της ξηρασίας.
Τον Ιούλιο, στα δύο τρίτα του μήκους του Δούναβη καταγράφηκαν πρωτοφανώς σε διάστημα 34 ετών χαμηλές ροές υδάτων, σύμφωνα με την ανάλυση του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την κλιματική αλλαγή Copernicus.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος