Ρουμανία: Δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν σε ουκρανικά εδάφη που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία

Μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και οι αρχές έχουν ανακοινώσει τη διοργάνωση εκλογών σε ουκρανικά εδάφη που έχουν προσαρτηθεί παράνομα ή προσωρινά κατεχόμενα από το 2014.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας μεταφέρει ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των εν λόγω εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στο Ντόνετσκ, στο Λουχάνσκ, στη Ζαπορίζια, στην Χερσώνα, στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και στην πόλη της Σεβαστούπολης, που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της Ουκρανίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει επίσης τη σταθερή υποστήριξη για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να μην προσκαλέσουν παρατηρητές του ODHIR/OSCE στις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024, σε αντίθεση με τις αναληφθείσες διεθνείς υποχρεώσεις. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στις ρωσικές αρχές να αποστέλλουν προσκλήσεις για εκλογική παρατήρηση και παρακολούθηση σε αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η MAE αποθαρρύνει έντονα τη συμμετοχή Ρουμάνων πολιτών ή Ρουμάνων νομικών προσώπων στην παρακολούθηση των εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επίσης  υπενθυμίζει ότι η παρουσία Ρουμάνων πολιτών στα εδάφη που ανήκουν στην Ουκρανία υπό την κατοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων με σκοπό την παρακολούθηση και την παρακολούθηση των προαναφερόμενων εκλογών, έχει συνέπειες ποινικού και διοικητικού χαρακτήρα σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος