Ρώσος Πρέσβης στην Ιταλία: Δεν υπήρξε προσάρτηση εδαφών, εμείς την αποκαλούμε προσχώρηση – Δεν θα συμμετάσχουμε σε πυρηνική κλιμάκωση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στο Ιταλικό δημόσιο δίκτυο RAI, στην γνωστή εκπομπή Porta a Porta, μίλησε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Ιταλία, Sergey Razov.
Σύμφωνα με τη RAI, η οποία και δημοσίευσε μερικές δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη, ο Πρέσβης Razov μίλησε εκτενέστερα για τα θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, το Ουκρανικό, το φυσικό αέριο, αλλά και τον κύριο φόβο των ημερών, ειδικά για τη Δύση: την ενδεχόμενη πυρηνική κλιμάκωση.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμμετάσχουμε σε πυρηνική κλιμάκωση”

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμμετάσχουμε σε πυρηνική κλιμάκωση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Razov, προσθέτοντας πως “δεν υπάρχει καμία απειλή ή εκβιασμός, έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα για την πυρηνική αποτροπή, όπου αναφέρεται με σαφήνεια που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από την πλευρά μας, δηλαδή ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εις περίπτωση άμεσης απειλής για το κράτος μας. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες των δυτικών εταίρων και των Μέσων Ενημέρωσης”.

Δυτικά ΜΜΕ και ψευδείς ειδήσεις – Η Ιταλία άλλαξε 7 κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι αυτό της παραπληροφόρησης από τα Δυτικά ΜΜΕ. “Κάθε μέρα, λόγω δουλειάς, ξεφυλλίζω τις κυριότερες ιταλικές εφημερίδες και οι ψευδείς ειδήσεις είναι το ελαφρύτερο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί για όσα συχνά δημοσιεύονται. Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιεύονται πράγματα που ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να διαβάσει και να ακούσει μόνο με καταδικαστική απόφαση ή σε κατάσταση νάρκωσης”.

Ο Ρώσος Πρέσβης σχολίασε επίσης την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας. “Η Ιταλική Κυβέρνηση που σχηματίζεται θα είναι η έβδομη κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Η αστάθειά σας είναι σημάδι της σταθερότητάς σας”. Όπως τονίζει η RAI, ο Πρέσβης υπογράμμισε πως αγαπά την Ιταλία όπου ζει “εδώ και εννέα χρόνια”.

Δημοψηφίσματα: Προσχώρηση, όχι προσάρτηση εδαφών

Σχετικά με το πρόσφατο θέμα του δημοψηφίσματος στα 4 Ουκρανικά εδάφη, ο Razov τόνισε πως “δεν υπήρξε προσάρτηση, εμείς την αποκαλούμε προσχώρηση” και μάλιστα πρόσθεσε ότι “σύμφωνα με τους καταστατικούς χάρτες του ΟΗΕ, η αρχή της δυνατότητας αυτοπροσδιορισμού των λαών είναι κατοχυρωμένη” και υπογράμμισε πως “(οι λαοί) ψήφισαν δημοκρατικά, και το 99% υπέρ της προσχώρησης”. Επίσης, ο Ρώσος Πρέσβης στη Ρώμη τόνισε πως “εδώ και οκτώ χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ντονμπάς”.

Διαπραγματεύσεις: Αναμένουμε αλλαγή απόψεων ή Ουκρανού προέδρου

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Πρέσβη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Razov υπενθύμισε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν τάχθηκε πρόσφατα υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς “αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα που λέει ότι η Ουκρανία δεν θα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν”. Σε αυτό το σημείο ο Πρέσβης σχολίασε πως “προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε μια αλλαγή απόψεων από πλευράς του Ουκρανού προέδρου ή μια αλλαγή προέδρου”.

Σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream: Δεν είμαστε ηλίθιοι – Προμηθεύουμε την Ευρώπη εδώ και 50 χρόνια

Η συνέντευξη έφτασε και στα σενάρια ρωσικού σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream. Εδώ ο Razov σχολίασε: “Καταλαβαίνω ότι, υπό την επίδραση της ρωσοφοβικής προπαγάνδας, μπορεί κανείς να δημιουργήσει περίεργες εικόνες, αλλά εγγυώμαι ότι δεν είμαστε ηλίθιοι”.

Τέλος, το θέμα των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά αυτές που διακόπηκαν προς την Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο. “Δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόβλημα με το ρωσικό φυσικό αέριο: εδώ και 50 χρόνια προμηθεύουμε την Ευρώπη και την Ιταλία με φυσικό αέριο σε σταθερή βάση χωρίς κανένα πρόβλημα. Πέρυσι, προμηθεύσαμε 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε” τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης στη Ρώμη “αλλά η Ιταλία, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, αποφάσισε να απαλλαγεί από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση το συντομότερο δυνατό, δεν ήταν δική μας επιλογή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος