Ρωσικό ΥΠΕΞ για υπόθεση Προτάσεβιτς: Σοκάρει η αντίδραση της Δύσης (video)

Η Ρωσία χαρακτήρισε “σοκαριστικές” τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σε μια λιτή της δήλωση και αφού χαρακτήρισε “σοκαριστική” την αντίδραση της Δύσης και χρησιμοποίησε μια ρήση “αυτό που επιτρέπεται στον Δία δεν επιτρέπεται στον Ταύρο”. Δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει και ο υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση που έχει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο Σότσι.

Σοκαρισμένη από την αντίδραση της Δύσης σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία εμφανίστηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα μέσω ανάρτησης της στην σελίδα της στο Facebook: «Είναι σοκαριστικό το γεγονός πως η Δύση χαρακτηρίζει το περιστατικό αυτό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως σοκαριστικό. (…) Είτε όλα θα θεωρούνται σοκαριστικά από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία κατόπιν εντολής των ΗΠΑ, έως την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Λευκορωσίας που μετέφερε ακτιβιστή κατά του Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωση είτε δε θα πρέπει να σοκάρονται καθόλου από ανάλογη συμπεριφορά από τους άλλους».

Δύσκολα το Κρεμλίνο θα πάει κόντρα στον πρόεδρο της Λευκορωσίας και θα καταδικάσει τη χθεσινή πρωτοφανή ενέργεια. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να επικαλεστούν το Διεθνές Δίκαιο και πανομοιότυπες περιπτώσεις, όπως του Τζούλιαν Άσανζ. Αυτό το οποίο λέει η Λευκορωσία και πρόκειται να υποστηρίξει και η Ρωσία, είναι πως δεν έκανε τίποτα περισσότερο παρά του να εκτελέσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται με βαρύτατες κατηγορίες όπως της οργάνωση μαζικών αναταραχών, της οργάνωσης ομαδικών ενεργειών οι οποίες παραβιάζουν τη δημόσια τάξη και την υποκίνηση κοινωνικής εχθρότητας βάσει του δημοσιογραφικού του λειτουργήματος. Ποινές οι οποίες ξεπερνούν τα 15 έτη φυλάκισης.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κάνει λόγο για σκόπιμη πολιτικοποίηση του θέματος. Ο γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλαζ, δήλωσε στο RIA Novosti ότι το συμβάν με το αεροπλάνο της Ryanair πολιτικοποιείται και η Δύση μέσω των δηλώσεων της φανέρωσε τη βιασύνη της. “Η βιασύνη των δημοσίων δηλώσεων διαμαρτυρίας από διάφορες χώρες και ευρωπαϊκούς οργανισμούς της Ευρώπης είναι εντυπωσιακή. Η κατάσταση επιδεινώνεται άμεσα και σαφώς. Είναι σκόπιμα πολιτικοποιημένη, χωρίς επιβεβαίωση κατηγορίες, οι ετικέτες είναι κολλημένες”.

Αναφορικά με την παρουσία στο Φόρουμ των Δελφών τόσο του ιδίου όσο και της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υπάρχει δυσαρέσκεια από τη Μόσχα, η οποία φυσικά σέβεται το δικαίωμα του λόγου στον κάθε πολίτ, αναρωτιέται όμως αν ποτέ στο συγκεκριμένο Φόρουμ θα είχαν προσκληθεί ποτέ οι οργανωτές της πολύνεκρης εισόδου στο Καπιτώλιο.

Σημειώνεται ότι στις 18 Απριλίου Ρώσοι και Λευκορώσοι πράκτορες είχαν συλλάβει ομάδα εμιγκρέδων οι οποίοι ετοίμαζαν απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκάσενκο.

Μόσχα/Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος