Με Καλάσνικοφ και αλεξίσφαιρο ο Λουκασένκο-Πτήση πάνω από τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης

Με αλεξίσφαιρο γιλέκο και πολυβόλο στο χέρι, ο 65χρονος πρόεδρος της Λευκορωσίας εθεάθη να αποβιβάζεται από το ελικόπτερο με το οποίο πέταξε πάνω από το Μινσκ, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτησή του και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. «Έφυγαν σαν τα ποντίκια» ακούγεται να λέει ο πρόεδρος σε άλλο βίντεο που έδωσε η λευκορωσική προεδρία, σύμφωνα με την οποία τον πρόεδρο συνόδευε- εκτός από πάνοπλους σωματοφύλακες- ο 15χρονος γιος του.

Με ένα δεύτερο βίντεο ο επί έκτη κατά σειρά θητεία πρόεδρος της χώρας, ευχαριστεί τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί εξασφαλίζουν όπως τονίζει την ενότητα της χώρας.

Για περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές στη λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ, για δεύτερη διαδοχική Κυριακή κάνουν λόγο μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στο Telegram, που συνδέονται με την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο φτάνει στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, το οποίο περιβάλλεται από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, σε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και με ένα πολυβόλο στο χέρι

Mε παρέμβασή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι “είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε με νοθεία τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές”.

Παράλληλα με την παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με μήνυμα ότι η “Λευκορωσία δεν είναι Ουκρανία” η Μόσχα απευθύνει έκκληση για έναρξη εθνικού διαλόγου στη Λευκορωσία και θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του συντάγματος θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση της χώρας.

Αναφερόμενος στη διένεξη με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Μπορέλ επισημαίνει: «Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπή, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή στη Βενεζουέλα, αναφέροντας ότι εκεί ο Νικολά Μαδούρο έγινε επίσης “στόχος κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία”.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρεί αυτοεξόριστα μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκουν «αιματοχυσία», μετέδωσε στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αναχώρησε για τη Λιθουανία εν μέσω των διαδηλώσεων, δέχεται «πιέσεις» καθώς άρχισε πρόσφατα να κάνει περισσότερες δηλώσεις στα αγγλικά.

Με νέο διάταγμα ο Λουκασένκο ανέθεσε στις Ένοπλες Δυνάμεις τη φύλαξη μνημείων και μουσείων, προειδοποιώντας ότι πλέον οι διαδηλωτές θα είναι αντιμέτωποι και με τον στρατό.

Πηγή:AFP, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος