Ρωσική αποχώρηση από το Φιδονήσι: Τι σημαίνει για τη Μόσχα και τι για το Κίεβο

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το νησάκι Φιδονήσι σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούν πλέον να ελέγχουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα, να πλήξουν στόχους σε αυτή ή να προσφέρουν κάλυψη σε ενδεχόμενη απόπειρα απόβασης στην Οδησσό,  επισημαίνουν στην ΕΡΤ και στον Κώστα Ονισένκο,  πηγές από τον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα οι Ουκρανοί είχαν πλήξει επανειλημμένα τις ρωσικές δυνάμεις στο νησί, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και εξοπλισμό που έφτασε στη χώρα μέσω της βοήθειας που στέλνουν δυτικές χώρες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εκτός από στρατιωτική, το συγκεκριμένο αποτελεί πολιτική και επικοινωνιακή επιτυχία για την Ουκρανία – καθώς δρα ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εδαφών που έχουν στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα δηλώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες οι Ουκρανοί θα επιχειρήσουν ανακατάληψη του νησιού και απόβαση δικών τους δυνάμεων, πηγές εκτιμούν ότι αυτή θα είναι κυρίως σε συμβολικό επίπεδο καθώς δεν θεωρείται ασφαλής η παραμονή στρατεύματος ή εξοπλισμού στο νησί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση στο μέτωπο, κυρίως στην περιφέρεια Λουχάνσκ, είναι πολύ δύσκολη για τους Ουκρανούς καθώς οι Ρώσοι υπερτερούν κατά πολύ σε πυροβολικό. Εφόσον η δυτική στρατιωτική βοήθεια εξακολουθήσει να καταφθάνει το επόμενο διάστημα, αυτή η διαφορά αναμένεται να ισοσταθμιστεί κάπου μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Κίεβο – Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος