Ρωσικές επιθέσεις σε ανατολική και νότια Ουκρανία – Επιχείρηση διάσωσης στο Αζοφστάλ προανήγγειλε το Κίεβο

Ακατάπαυστα συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι πυραυλικές επιθέσεις στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ επιχείρηση διάσωσης στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη προανήγγειλε το Κίεβο. Ρωσική πυραυλική επίθεση δέχθηκε η ουκρανική πρωτεύουσα την Πέμπτη, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης καθώς βρισκόταν εκεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δυνάμεις του έπληξαν με πυραύλους και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις εταιρείας κατασκευής διαστημικών πυραυλικών συστημάτων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Επιπλέον 33 δισ. δολάρια για πολεμική βοήθεια προς την Ουκρανία ζήτησε από το Κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προτίθεται να χρησιμοποιήσει και τα έσοδα από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών.

Η Μόσχα φαίνεται να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία, καθώς  η Οδησσός και το Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν την Πέμπτη από στρατεύματα της Ρωσίας, όπως ανέφεραν οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε το Κίεβο στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση  της Μόσχας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των Ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σοκαρίστηκα όταν με ενημέρωσαν ότι δύο πύραυλοι χτύπησαν την πόλη όπου βρισκόμουν. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε λύση για να σταματήσει ο πόλεμος» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Για αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, έκανε λόγο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε κτήρια της περιοχής, πολλά εκ των οποίων τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η Ουκρανή δημοσιογράφος του RADIO LIBERTY Βέρα Γκίριτς σκοτώθηκε όταν επλήγη το σπίτι της, όπως ανακοίνωσε ο ειδησεογραφικός οργανισμό στον οποίο εργαζόταν. Άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια ύψους 33 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της Ουκρανίας, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων δείχνουν την απόγνωση της Μόσχας ενώ απέρριψε τις κατηγορίες του Κρεμλίνου για εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο δια αντιπροσώπων.

«Παρά την ανησυχητική ρητορική του Κρεμλίνου, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα σε όλους. Δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία. Βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί στη ρωσική επιθετικότητα» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κι ενώ το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για την πιθανότητα ο πόλεμος να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στην περιοχή του Ντονμπάς. Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή στο Λουχάνσκ.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στο Πολόνε, στο Τσερνίχιβ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και στο Φαστίβ, ένα μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, το Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, με τον Σερχίι Μπρατσούκ, διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, να διαβεβαιώνει ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

Νέες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος ανέφεραν οι τοπικές Αρχές την ώρα που η Μόσχα απειλεί ότι αυτού του είδους οι ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική κλιμάκωση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ ενώ  στόχος βομβαρδισμών έγινε σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Επιχείρηση διάσωσης στο Αζοφστάλ προανήγγειλε το Κίεβο 

Η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει την Παρασκευή αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

«Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Κίεβο  ότι εντατικές συνομιλίες διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως «καταστροφική» την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος