Ρωσία: Την απειλή των απαλλοτριώσεων σε περιουσιακά στοιχεία της Δύσης «επιστρατεύει» το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει τις απαλλοτριώσεις σε νέο όπλο για το 2024. Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε να καταλάβει περιουσιακά στοιχεία της Δύσης στη Ρωσία εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά τους δεσμεύσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που “πάγωσαν’ μετά την εισβολή στην Ουκρανία,

Την ίδια ώρα στους νεότερους εκατομμυριούχους της Ρωσίας που παρέμειναν στην χώρα προσφέρονται, σε μειωμένες τιμές, οι κατασχεμένες τοπικές θυγατρικές μεγάλων δυτικών εταιρειών, γράφει η El Pais.

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση ασκεί πίεση στους δικούς της πολίτες, κατάσχοντας τα αγαθά και τα περιουσιακά τους στοιχεία, εάν επέκριναν τον ρωσικό στρατό ή προσπάθησαν  να ξεφύγουν από την επιστράτευση .

Παραδόξως, η πολιτική δήμευσης εφαρμόστηκε παράλληλα με ένα κύμα μερικών ιδιωτικοποιήσεων μέσω των οποίων το Κρεμλίνο προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του εναντίον του Κιέβου.

Η νέα πηγή εισοδήματος χρησιμοποιείται επίσης για να κερδίσει την υποστήριξη των Ρώσων που επωφελήθηκαν από τη δημόσια επίδειξη της πίστης τους στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτή η εξέλιξη είναι επακόλουθο της έγκρισης απο την Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχεδίου που επιτρέπει την αναδιανομή των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία, προκαλώντας οργή από το Κρεμλίνο, το οποίο έχει δεσμευτεί να εισαγάγει παρόμοια μέτρα ως απάντηση.

Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι τα δυτικά περιουσιακά στοιχεία που είναι μπλοκαρισμένα στη Ρωσία θα παραμείνουν για πάντα στα χέρια του Κρεμλίνου. Το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Δύσης σε ρωσικούς λογαριασμούς ανέρχονται σε 288 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα νούμερα, ωστόσο, είναι παραπλανητικά: από τα 223 δισεκατομμύρια δολάρια που αποδίδονται σε ευρωπαϊκές χώρες, τα 98,3 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από την Κύπρο, που χρησιμοποιείται συχνά από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας για να αποφύγουν ορισμένες από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τη Δύση.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Κρεμλίνου πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει περιουσιακά στοιχεία κλειδωμένα στη Ρωσία αξίας μόλις 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλές από τις δυτικές εταιρείες που δεν αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, όπως η McDonald’s ή η Inditex, επέλεξαν να μεταβιβάσουν τις θυγατρικές τους εταιρείες σε συνεργάτες και προμηθευτές από τη Ρωσία σε μειωμένες τιμές με δυνατότητα επιστροφής στο μέλλον – μια απόφαση που παραμένει ανοιχτή, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα για τις δυτικές εταιρείες. «Αν μια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τότε εμπίπτει στην κατηγορία των κακών εταιρειών. Το τι κάνουμε στη συνέχεια με τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι δική μας δουλειά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο των νέων μέτρων

Οι πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες ήταν αυτές που επηρέασαν τις εταιρείες Danone, Rolf, μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στη χώρα, και τη ζυθοποιία Baltika, η οποία ανήκει στον όμιλο Carlsberg. Ο έλεγχος μιας ρωσικής θυγατρικής της εταιρείας Danone μεταβιβάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στον ανιψιό του Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Τσετσενίας. Ο Yakub Zakriev δεν είναι μόνο ο νέος διευθυντής της εταιρείας Danone Ρωσία, αλλά και ο υπουργός γεωργίας στη δημοκρατία των βουνών του Καυκάσου. «Μας έκλεψαν την επιχείρησή μας στη Ρωσία και δεν θα τους βοηθήσουμε να τη νομιμοποιήσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, το περασμένο φθινόπωρο. Η δανική εταιρεία επαναταξινόμησε τα κέρδη της ρωσικής θυγατρικής ως χρήματα που οφείλει στη ρωσική κυβέρνηση.

Νέοι Ρώσοι εκατομμυριούχοι «που θα γίνουν πηγή πατριωτικής υποστήριξης»

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο ανέλαβε τον έλεγχο άλλων μεγάλων ρωσικών εταιρειών αφού οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν -ή αναγκάστηκαν από τις αρχές- να τις ξεφορτωθούν και να φύγουν από τη χώρα. Ανάμεσά τους η τράπεζα Tinkoff και η τεχνολογική εταιρεία Yandex, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένας από τους μεγάλους ανταγωνιστές της Google.

Αυτές οι εθνικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, παρόμοιες με τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα τα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, φαίνεται να συμβαδίζουν, αλλά στην πραγματικότητα «μπορούν να είναι πολύ συμβατές και ο συνδυασμός τους μπορεί να φέρει σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα », σύμφωνα με έναν ειδικό του Carnegie Center. Ενώ οι βασικές εταιρείες εξαγοράζονται από κρατικές τράπεζες, τα μη στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία (ιδίως η καταναλωτική αγορά) αναδιανέμονται σε ευνοϊκές τιμές σε πλούσιους Ρώσους και άτομα της διοίκησης και των δυνάμεων ασφαλείας – «αυτοί που παραμένουν στη Ρωσία με την ελπίδα ότι θα εκμεταλλευτούν τη μαζική έξοδο και θα γίνουν πηγή πατριωτικής υποστήριξης», όπως περιέγραψε ο Ρώσος πρώην υπουργός Οικονομικών που τώρα ηγείται της Yandex, Alexei Kudrin.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις κατασχέσεις ως όπλο εσωτερικής καταστολής. Η ρωσική Δούμα εισήγαγε νόμο βάσει του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών που επικρίνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να δημευθούν. «Όποιος προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία και την προδώσει πρέπει να λάβει την τιμωρία που του αξίζει και να αποζημιώσει τη ζημιά που προκλήθηκε στη χώρα με την περιουσία του», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Viacheslav Volodin.

Πηγή: Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος