Ρωσία: Στα 137 μέτρα βάθος στη λίμνη Καμτσάκα εντοπίστηκε το ελικόπτερο που συνετρίβη – Σώθηκαν 8 αλλά καμία ελπίδα για τους υπόλοιπους (video)

Ένα ελικόπτερο Mi-8 με 13 τουρίστες, ανάμεσα τους ένα παιδί και τρία μέλη του πληρώματος πραγματοποίησε βίαιη προσγείωση, η οποία οδήγησε σε συντριβή στη λίμνη Καμτσάτκα. Άμεσα στο σημείο κατευθύνθηκε το ελικόπτερο του Κέντρου Ιατρικής Καταστροφών. Τα μέσα ωστόσο που διέθεταν οι άνδρες του είναι για καταδύσεις σε βάθος μέχρι και 20 μέτρων.  Το ελικόπτερο βρίσκεται σε βάθος 137 μέτρων και σε απόσταση περίπου επτακόσια μέτρων από την ακτή.

Η επιχείρηση διάσωσης περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι δύτες δεν μπορούν να βουτήξουν σε τόσο μεγάλα βάθη. Αυτό απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος θα φτάσει σύντομα στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ένα ελικόπτερο με τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα έχουν ήδη φτάσει στο σημείο.

Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής της Καμτσάκα, Βλανίμηρ Σόλοντοφ, η επιφάνεια της λίμνης έχει ήδη χτενιστεί αρκετές φορές  από το νερό και από τον αέρα, αλλά η πιθανότητα να έχουν επιβιώσουν οι υπόλοιποι επιβάτες του ελικοπτέρου είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Από τους διασωθέντες  τέσσερις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Πετροπάβλοφσκι-Καμτσάτκα.

“Στις 00:50 ώρα Ελλάδος, λάβαμε σήμα για μια βίαιη προσγείωση του ελικοπτέρου Mi-8 της εταιρείας Vityaz-Aero στην περιοχή της λίμνης Κουρίλ”. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, στο ελικόπτερο επέβαιναν 3 μέλη του πληρώματος και 13 επιβάτες, με τα πρώτα στοιχεία να κάνουν λόγο πως οκτώ επιβάτες σώθηκαν.

Οι επιβάτες του ελικοπτέρου Mi-8, οι οποίοι επέζησαν από την πτώση στη λίμνη Κουρίλ στην Καμτσάτκα, κατόρθωσαν να κολυμπήσουν από βάθος εννέα μέτρων. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών “οι επιβάτες που βρίσκονταν τη στιγμή της συντριβής στο ελικόπτερο, δήλωσαν πως άρχισε να βουλιάζει με τη μύτη κάτω και τα πίσω πτερύγια του αεροσκάφους άνοιξαν από το χτύπημα στο νερό”.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της περιφέρειας Γιεβγκένι Ντένγκες τα θύματα ανασύρθηκαν από το νερό της λίμνης από το προσωπικό της εφεδρείας. “Άκουσαν τον θόρυβο του ελικοπτέρου, αλλά δεν το είδαν. Στη συνέχεια ακούστηκε ένα δυνατό χτύπημα και το Mi -8 προσέκρουσε στο νερό.

“Ρίξαμε αμέσως δύο βάρκες και σε τρία ή τέσσερα λεπτά φτάσαμε στον τόπο της συντριβής, τον οποίο εντοπίσαμε από το κύμα που είχε αφήσει. Υπήρχαν οκτώ άτομα στην επιφάνεια του νερού, τα οποία μεταφέρθηκαν αμέσως στο πλοίο και οδηγήθηκαν στον ασφαλές σημείο. Δύο από αυτά ήταν σοβαρά τραυματισμένα. Αρχίσαμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στα θύματα και να τα ζεστάνουμε. Οδηγήσαμε αρκετές φορές γύρω από τη λίμνη αναζητώντας άλλους επιβάτες, αλλά δεν εντοπίσαμε κανέναν», είπε ο Ντένγκες.

Η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη δεν υπερβαίνει του 5 με έξι βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παραμονή της σε αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Φυσικού Αποθεματικού Kronotsky, το ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία Vityaz-Aero.

Η αεροπορική εταιρεία Vityaz-Aero λειτουργεί από το 2009, ο στόλος της αποτελείται από περισσότερα από 20 ελικόπτερα Mi-8 των τροποποιήσεων MTV, AMT, T και PS και Mi-2. Πραγματοποιεί πτήσεις προς απομακρυσμένες περιοχές της Καμτσάτκα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς επιβατών τουριστών σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος