Ρωσία: Συνεχίζεται η έρευνα για ανταρσία σε βάρος του Πριγκόζιν – Στόλτενμπεργκ: Στρατηγικό λάθος η επίθεση κατά του Κιέβου

Η ρωσική ποινική υπόθεση εναντίον του επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ,Γεβγκένι Πριγκόζιν, για ανταρσία παραμένει ανοικτή και ο ίδιος παραμένει υπό έρευνα, όπως ανέφεραν σήμερα η εφημερίδα Kommersant και τα τρία κυριότερα πρακτορεία ειδήσεων τηςΡωσίας, τα οποία επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν δεσμεύθηκε προχθές Σάββατο να συντρίψει αυτό που αποκάλεσε ανταρσία που συνιστά προδοσία αφότου ο Πριγκόζιν είπε πως οι μαχητές του του Ομίλου Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, και κατευθύνονταν προς τη Μόσχα σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “πορεία για τη δικαιοσύνη” με σκοπό την απομάκρυνση διεφθαρμένων και ακατάλληλων Ρώσων διοικητών.

Βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο που είχε αποτέλεσμα την εκτόνωση της κρίσης αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν θα αποσυρθεί και ο ίδιος θα μεταβεί στη Λευκορωσία.

Οι μαχητές του θα επιστρέψουν στη βάση τους και δεν θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ωστόσο η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε σήμερα πως η ποινική υπόθεση παραμένει ανοικτή και πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) συνεχίζει την έρευνά της στο πλαίσιο της υπόθεσης. Επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενη πηγή η οποία δήλωσε πως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ο χρόνος για να αρθούν οι ποινικές κατηγορίες.

Τα τρία κυριότερα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας –TASS, Ria και Interfax– ανέφεραν επίσης πως η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν για ανταρσία παραμένει ανοικτή και πως η έρευνα συνεχίζεται.

Ρωσία: Συνεχίζεται η έρευνα για ανταρσία σε βάρος του Πριγκόζιν – Στόλτενμπεργκ: Στρατηγικό λάθος η επίθεση κατά του Κιέβου

Ανοιχτή η υπόθεση

«Η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν δεν έχει σταματήσει», μετέδωσε το TASS επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στο γραφείο του εισαγγελέα. «Η έρευνα συνεχίζεται».

Η ποινή που προβλέπεται βάσει της ρωσικής νομοθεσίας για ένα έγκλημα σαν αυτό είναι κάθειρξη 12-20 ετών.

Ο Πριγκόζιν, που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια αφότου έφυγε από το Ροστόφ αργά το βράδυ του Σαββάτου και δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία, αρνήθηκε ότι ηγήθηκε ανταρσίας.

Ο Πριγκόζιν, κάποτε στενός συνεργάτης του Πούτιν, του οποίου ο όμιλος Wagner αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος σε πολλές μάχες στην Ουκρανία, ξεκίνησε την εξέγερσή του την Παρασκευή αφού ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε κάποιους από τους άνδρες του σε αεροπορική επιδρομή. Το υπουργείο Άμυνας διέψευσε τον ισχυρισμό του.

Στόλκενμπερκ: Η ανταρσία της Βάγκνερ δείχνει το “μεγάλο στρατηγικό λάθος” που έκανε η Μόσχα 

Η αποτυχημένη ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων Wagner στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο αποτυπώνει το μέγεθος του στρατηγικού λάθους του Κρεμλίνου με το να εξαπολύσει πόλεμο κατά την Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία προσπάθησε να αποκαταστήσει την ηρεμία σήμερα αφού οι μαχητές της Wagner σταμάτησαν την ταχεία προέλασή τους προς τη Μόσχα, αποσύρθηκαν από τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ και αργά το βράδυ του Σαββάτου κατευθύνθηκαν πίσω στις βάσεις τους στο πλαίσιο συμφωνίας για την εγγύηση της ασφάλειάς τους.

Ρωσία: Συνεχίζεται η έρευνα για ανταρσία σε βάρος του Πριγκόζιν – Στόλτενμπεργκ: Στρατηγικό λάθος η επίθεση κατά του Κιέβου
(Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP)

«Τα περιστατικά του σαββατοκύριακου είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας και παράλληλα μία ακόμα αποτύπωση του μεγάλου στρατηγικού λάθους που έκανε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία και για άλλη μια φορά καταδίκασε την ανακοίνωση της Μόσχας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εκεί.

«Καταδικάζουμε την ανακοίνωση της Ρωσίας που αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Είναι απερίσκεπτο και ανεύθυνο», δήλωσε. «Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αλλά το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση».

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε το Κίεβο για τη συνεχή στήριξη του ΝΑΤΟ. «Εάν η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να μας εκφοβίσει να μην στηρίζουμε την Ουκρανία, θα αποτύχει», δήλωσε. «Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, που μίλησε στην ίδια συνέντευξη τύπου, «τα γεγονότα του περασμένου σαββατοκύριακου στη Ρωσία έδειξαν την αστάθεια του καθεστώτος του Κρεμλίνου», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν στο μέλλον «αντίστοιχες, ή ακόμα και μεγαλύτερες, προκλήσεις».

H FSB έθεσε υπό κράτηση τρεις ανθρώπους με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με την Ουκρανία

Στο μεταξύ η Ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι έθεσε υπό κράτηση τρεις ανθρώπους με την κατηγορία της συνεργασίας με την Ουκρανία.

Η FSB ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι ένας άνδρας τέθηκε υπό κράτηση στην περιοχή Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής αφού φέρεται να έστειλε χρήματα στην Ουκρανία για την αγορά drones και λοιπού στρατιωτικού υλικού.

Κατηγόρησε επίσης δύο κατοίκους στην πόλη Γιάλτα της Κριμαίας ότι επικοινώνησαν με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών με στοιχεία για τις συνθήκες στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε μονομερώς από την Ουκρανία το 2014. Οι άνθρωποι αυτοί φέρονται επίσης να έχουν προσφερθεί να φωτογραφήσουν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος