Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, δύο μήνες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο την βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ημερομηνία γέννησης: 30 Μαρτίου 1970. Τόπος γέννησης: Εδιμβούργο, Σκωτία (…) Καταζητείται βάσει ενός άρθρου του ποινικού κώδικα», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, χωρίς να διευκρινίζεται η φύση του αδικήματος.

Ο Πούτιν κατηγορείται από το ΔΠΔ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου για την «εξαναγκαστική μεταφορά» χιλιάδων παιδιών απο την Ουκρανία στην Ρωσία που έγινε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται από τη Μόσχα.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «ιστορική» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «αιτιολογημένη», η Μόσχα την απέρριψε ως «άκυρη» επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία αυτού του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της έκδοσης αυτού του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ, στα μέσα Μαρτίου, η Μόσχα απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του Χαν και τριών δικαστών του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με αυτή τη ρωσική έρευνα, ο Χαν κατηγορείται ότι εκκίνησε ποινική δίωξη εναντίον αθώου προσώπου και ότι «προετοίμασε επίθεση εναντίον ενός εκπροσώπου ξένου κράτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος