Ρωσία: Σε δημοπρασία η πρώτη συλλογή ποιημάτων του Βλ. Μαγιακόφσκι

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι “I”, που εκδόθηκε το 1913, πωλήθηκε στη δημοπρασία του Ταμείου Λογοτεχνίας έναντι 1,3 εκατομμυρίων ρουβίλων(156091,35Ευρώ), ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία Τύπου του οίκου δημοπρασιών.

“Το πρώτο βιβλίο ποιημάτων του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι” I “εκδόθηκε το 1913, σε 300 αντιτύπα. Είναι πολύ σπάνιο να το βρεις σε δημοπρασίες. Η τιμή εκκίνησης της ήταν 600 χιλιάδες ρούβλια(7204.22Ευρώ). Ωστόσο , κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας αυξήθηκε και η ζήτση και έφτασε στο 1, 3 εκατομμύρια ρούβλια », ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το αντίτυπο το οποίο πουλήθηκε έχει μουσειακή αξία: το σχέδιο μιας γραβάτας στο αρχικό εξώφυλλο πιθανότατα έγινε από τον ίδιο τον ποιητή. Στην εσωτερική πλευρά του εξωφύλλου του αντιγράφου που βγήκε σε δημοπρασία, φιλοξενεί την αφιέρωση του καλλιτέχνη Λεφ Ζέγκιν στην αρχιτέκτονα Mαρία Μοτσάλισκα.

Μια άλλη συλλογή ποιημάτων του Μαγιακόφσκι με τίτλο “Για τη φωνή” πουλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των 1,8 εκατομμύρια ρούβλια(216126.48Ευρώ) με τιμή εκκίνησης τα 180000 ρούβλια(2161.26Ευρώ).

Η υπηρεσία Τύπου αποκάλυψε πως το βιβλίο, σχεδιάστηκε από τον από τον Ελ Λισίτσκι (σχεδιαστής, αρχιτέκοντας, φωτογράφος) και δημοσιεύτηκε το 1923 στο Βερολίνο, όταν και οι δυο, ποιητής και καλλιτέχνης βρίσκονταν εκεί. “Τα συγκεκριμένα σχέδια αποτελούν δείγμα των αρχικών εποικοδομητικών και συνθετικών λύσεων του Λισίτσκι και συνδυάζονται ιδανικά με τον ρυθμό της ποίησης του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι”.

Συνολικά 250 σπάνιες εκδόσεις παρουσιάστηκαν στη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων της “Εποχής του Ασημιού”. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν το 90% των παρτίδων να πουληθούν για περισσότερα από 15 εκατομμύρια ρούβλια (180105.40 Ευρώ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος