Ρωσία – Ουκρανία: Απελάσεις βρετανών διπλωματών ενώ ο Πούτιν υπενθυμίζει «την αιτία πολέμου» με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία «δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση με τη Ρωσία». «Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση. Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως», είπε στους δημοσιογράφους.Ωστόσο κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με το Τζο Μπάιντεν είναι το αίτημα της Ουκρανίας να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων για μακράς εμβέλειας επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας.

Η FSB είπε ότι έλαβε έγγραφα που δείχνουν ότι οι διπλωμάτες στάλθηκαν στη Ρωσία από τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου «με καθήκον να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Μόσχα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σε δήλωση ότι οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν «ανατρεπτικές ενέργειες με στόχο να προκαλέσουν προβλήματα στον λαό μας».

«Η βρετανική πρεσβεία έχει υπερβεί πολύ τα όρια που περιγράφονται από τις Συμβάσεις της Βιέννης», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Βλ. Πούτιν: Χρήση δυτικών όπλων μακράς εμβέλειας σημαίνει πόλεμος Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Παραμονή της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε απειλές δηλώνοντας ότι, εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το NATO και η Μόσχα θα αντιδράσει αναλόγως.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρθηκε σε αυτές τις νέες προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά ο Πούτιν φαίνεται πιο σοβαρός, καθώς τέτοιες επιθέσεις θα θεωρηθούν ως χτυπήματα του NATO κατά της Ρωσίας.

Λ. Οίκος: Kαμία νέα πολιτική για την Ουκρανία και τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη γνώμη μας σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία για χρήση εντός της Ρωσίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Δεν θα περίμενα καμία σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με αυτό», μετά τις συζητήσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ αργότερα σήμερα, είπε ο Κίρμπι.

Β. Ζελένσκι: Έτοιμο το σχέδιο νίκης που θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν

«Αυτό το μήνα, έχει προγραμματιστεί η συνάντησή μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Θα του παρουσιάσω ένα σχέδιο νίκης. Ένα σύνολο διασυνδεδεμένων λύσεων που θα δώσουν στην Ουκρανία επαρκή δύναμη, επαρκές υλικό, ώστε να τεθεί αυτός ο πόλεμος σε πορεία ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Πιντσούκ.

«Η προέλασή του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολικά) επιβραδύνθηκε, αν και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εκεί», είπε, λέγοντας ότι η Μόσχα χρειάστηκε να αναπτύξει 40.000 άνδρες στη συνοριακή της περιοχή του Κουρσκ.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε», πρόσθεσε.

Πώς ερμηνεύεται η απέλαση των 6 Βρετανών διπλωματών


Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες», τονίζοντας ότι η αφαίρεση της διαπίστευσης των διπλωματών από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ήταν αντίποινα για προηγούμενες βρετανικές ενέργειες σε απάντηση της ρωσικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απέλαση των έξι Βρετανών διπλωματών από τη Ρωσία, όπως αναφέρει η Washington Post, έρχεται ως απάντηση σε πολλάπλά εχθρικά βήματα που έχει λάβει το Λονδίνο, σύμφωνα με την FSB, η οποία κατηγόρησε τους διπλωμάτες για κατασκοπεία και δολιοφθορές. Οι έξι διπλωμάτες από το πολιτικό τμήμα της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα φέρονται να είχαν επαφές με δημοσιογράφους της εφημερίδας Novaya Gazeta και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, που έχει χαρακτηριστεί ως «ξένος πράκτορας» από τις ρωσικές αρχές.

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει τη Ρωσία ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των κρατών του NATO στον πόλεμο.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επίσης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων του Πούτιν, λέγοντας ότι αντανακλούν την «δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ρωσία στο μέτωπο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία έχει θέσει μια σειρά από «κόκκινες γραμμές», οι οποίες έχουν παραβιαστεί χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.

Πέρυσι, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC μέτρησε ότι οι δυτικές χώρες και η Ιαπωνία απέλασαν συνολικά 670 Ρώσους διπλωμάτες από τις αρχές του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023, ενώ η Μόσχα απάντησε εκδιώκοντας 346 διπλωμάτες. Σύμφωνα με το RBC, οι απελάσεις της τελευταίας χρονιάς ισοδυναμούν με τις προηγούμενες 20 συνολικά ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος