Ρωσία: Αναπτύσσει νέο εμβόλιο “που θα προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις”

Μόσχα, Ανταπόκριση: Αχχιλέας Πατσούκας

Με συνέντευξη της στην εφημερίδα “Ιζβέστια” η αναπληρώτρια επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Βιοιατρικής Υπηρεσίας(FMBA) Τατιάνα Γιακόβλεβα, υποστήριξε πως ένα νέο ρωσικό εμβόλιο το οποίο αναπτύσσεται, θα προστατεύσει από το COVID-19 σε περίπτωση οποιασδήποτε μετάλλαξης.

Τον περασμένο Μάρτιο η επικεφαλής του FMBA, Βερονίκα Σκβορτσόβα  είχε ανακοινώσει ότι ο οργανισμός αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού με ανοσία σε κυτταρικό επίπεδο, με το αντίσωμα να διαρκεί για μήνες και το κυτταρικό να διαρκεί για χρόνια.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα   από 13 έως και 17 χρόνια . Τον Απρίλιο, η Σκβορτσόβα είχε διευκρινίσει πως περιμένει να ολοκληρωθούν οι  προκλινικές μελέτες για το εμβόλιο της εταιρείας τον Ιούνιο, ώστε  να αρχίσουν  αμέσως οι κλινικές δοκιμές.

Όπως σημειώνει στην συνέντευξη της στην “Ιζβέστια” η Γιακόβλεβα,το εμβόλιο διαφέρει από άλλα στο ότι παράγει όχι μόνο χημική ανοσία, η οποία διαρκεί όχι περισσότερο από έξι μήνες, για ορισμένες πρωτεΐνες, όπως τα σημερινά εμβόλια.

Ο Coronavirus SARS-CoV-2,  μπορεί να μεταλλαχθεί και να παράγει άλλες πρωτεΐνες στις οποίες τα σημερινά εμβόλια ενδέχεται να μην δρουν.

Αντίθετα, το εμβόλιο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο FMBA  τόνισε η Γιακόβλεβα, αναπτύσσει επίσης κυτταρική ανοσία, δηλαδή στοχεύει συντηρητικές πρωτεΐνες. Όποια και αν είναι η μετάλλαξη, αυτό το εμβόλιο θα  προστατεύσει από το COVID-19″, επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε πως όλα τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εμφανιστούν μετά από κλινικές δοκιμές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος