Ρωσία – Μπορίς Ναντιέζντιν: Άκυρο το 15% των υπογραφών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του ως αντίπαλο του Βλ. Πούτιν

Οι ουρές που σχηματίστηκαν εν μέσω πολικού ψύχους για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες για την υποψηφιότητά του υπογραφές ο Μπορίς Ναντιέζντιν χαρακτηρίστηκαν ιστορικές, πριν από λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός του 60χρονου από τις εκλογές του Μαρτίου αποτελεί ενδεχόμενο, όπως προειδοποίησε ο ίδιος ο Ναντιέζντιν, καθώς ομάδα εργασίας από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας έκρινε άκυρο το 15% των υπογραφών που υπέβαλε για να υποστηρίξει την εκλογική του προσφορά να είναι άκυρη.

Ο ηλικίας 60 ετών Ναντιέζντιν, ο οποίος είναι υποψήφιος του κόμματος «Πρωτοβουλία των πολιτών», τάσσεται ανοιχτά κατά του πολέμου και δημόσια κατά της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, που προτίθεται να γίνει για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον νόμο, για να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου του 2024 ο Ναντιέζντιν, έπρεπε να συγκεντρώσει έως τις 25 Ιανουαρίου 100.000 υπογραφές Ρώσων ψηφοφόρων, τουλάχιστον σε 40 περιφέρειες της χώρας.

Αυτό επετεύχθη, αλλά η ετυμηγορία της Εκλογικής Επιτροπής, εάν επιβεβαιωθεί, είναι ότι το ποσοστό των άκυρων υπογραφών είναι τρεις φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο ποσοστό σφάλματος.

Η επιτροπή θα εκδώσει οριστική απόφαση για το θέμα Την Τετάρτη, ενώ ήδη ο Μπορίς Ναντιέζντιν, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το σχόλιο του Economist είναι ότι ο εν δυνάμει αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, “αποτελεί την επιτομή της ειρηνικής και συνηθισμένης ζωής στη Ρωσία, που έχει ξεριζωθεί από τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία την οποία οι πολίτες δεν επιτρέπεται να αποκαλούν πόλεμο”.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος