Ρωσία: Μπλόκαρε και την ιστοσελίδα Novaïa Rasskaz-Gazeta

Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν σήμερα (24/7) την ιστοσελίδα της νέας έκδοσης της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaïa Gazeta, η οποία αναγκάσθηκε να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο, εν μέσω της καταστολής κάθε επικριτικής φωνής από το Κρεμλίνο.

Στις 15 Ιουλίου, η σύνταξη της Novaïa Gazeta εξέδωσε έντυπο περιοδικό που συνοδευόταν από ηλεκτρονική έκδοση σε νέα ιστοσελίδα με τον τίτλο Novaïa Rasskaz-Gazeta. Το πρώτο φύλλο περιέχει αναλύσεις σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και την ιδεολογία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλλά, μία εβδομάδα αργότερα, η ρωσική αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε τη νέα ιστοσελίδα με απαίτηση της εισαγγελίας. Σήμερα, η ιστοσελίδα δεν είναι προσβάσιμη στην Ρωσία χωρίς δίκτυο VPN.

«Η ιστοσελίδα μας φονεύθηκε εν τη γενέσει της. Κρατήσαμε επτά μέρες και εννέα ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντακτική ομάδα, η οποία διευκρινίζει ότι η ρωσική εισαγγελία την κατηγορεί – χωρίς στοιχεία – για τη δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ένα νέο αδίκημα που θεσμοθετήθηκε τον Μάρτιο για να φιμώσει και την παραμικρή κριτική στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αίτημα κατά της έντυπης έκδοσής μας. Άρα θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε το δεύτερο φύλλο μας», διευκρινίζει η συντακτική ομάδα της Novaïa Rasskaz-Gazeta καλώντας τους αναγνώστες της να μην αποθαρρύνονται.

Η εφημερίδα Novaïa Gazeta, πυλώνας της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ρωσία, γνωστή για τις έρευνές της για τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ και για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, αναγκάσθηκε στο τέλος του Μαρτίου να διακόψει τόσο την έντυπη, όσο και την ηλεκτρονική έκδοσή της.

Οι ρωσικές αρχές την απειλούσαν με απαγόρευση διότι δεν τήρησε τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων». Μετά τη διακοπή της έκδοσης, μέρος της συντακτικής ομάδας έφυγε από τη Ρωσία και εκδίδει από τη δυτική Ευρώπη τη νέα Novaïa Gazeta σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο διευθυντής της, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος