Ρωσία: Μπαράζ επιθέσεων με drone στο Μπέλγκοροντ – Αρνούνται οι ΗΠΑ ότι ενίσχυσαν με όπλα τη “Λεγεώνα”

«Πολυάριθμες» επιθέσεις με drone σημειώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής στην οποία σημειώθηκε πρόσφατα επιδρομή ενόπλων που εισέβαλαν από την Ουκρανία.

«Η νύχτα δεν ήταν αληθινά ήσυχη. Υπήρξαν πολυάριθμες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η αντιαεροπορική άμυνα ασχολήθηκε με μεγάλο μέρος αυτών», ανέφερε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ μέσω της εφαρμογής Telegram. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα, σπίτια και δημόσια κτίρια στην περιοχή, αλλά όχι και θύματα.

Στην περιφέρεια του Γκράιβορον επλήγη ένας αγωγός αερίου, σύμφωνα με τον Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. «Μια μικρή πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως οι αρχές έχουν σπεύσει επιτόπου και πως τα αίτια του επεισοδίου ερευνώνται. Εννέα άμαχοι, που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής, νοσηλεύονται, τρεις από τους οποίους στην εντατική, σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ. Περισσότεροι από 550 άμαχοι, που διέφυγαν από την περιφέρεια του Γκράιβορον εξαιτίας των μαχών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, διευκρίνισε.

Χθες, Τρίτη, ο ρωσικός στρατός είχε υποστηρίξει ότι «συνέθλιψε» με την αεροπορία και το πυροβολικό του την ομάδα που είχε επιτεθεί την προηγουμένη στην περιοχή, πραγματοποιώντας την πιο θεαματική επιδρομή σε ρωσικό έδαφος από την αρχή της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ένας άμαχος σκοτώθηκε στο χωριό Κοζίνκα, μία από τις τοποθεσίες που δέχθηκαν επίθεση, και μια γυναίκα υπέκυψε από καρδιακή ανεπάρκεια κατά την απομάκρυνσή της.

Την ευθύνη για την επιδρομή ανέλαβαν ρωσικές ένοπλες ομάδες, οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Ουκρανία και θέλουν να ανατρέψουν το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τους Μαχητές της Λεγεώνας για την Ελευθερία της Ρωσίας, που ανέλαβε την ευθύνη, η επιχείρηση σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να μεταφέρει ενισχύσεις από το μέτωπο του πολέμου, μια κίνηση που θα βοηθούσε στην αντεπίθεση του Κιέβου.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι βοήθησε με όπλισμό τους μαχητές της Λεγεώνας για την Ελευθερία της Επίθεσης, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με περισσότερα και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα οπλικά συστήματα, θα προκαλέσει μόνο περισσότερους βομβαρδισμούς αντιποίνων από τη Ρωσία υπό το εύρος του ρωσικού πυρηνικού δόγματος. «Όλη η Ουκρανία που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου θα καεί», σύμφωνα με τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Μεντβέντεφ.

Η προστασία της Ουκρανίας από τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κι επεκτατισμό είναι ο λόγος που ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ στηρίζει τον τελευταίο καιρό την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 100 γενέθλιά του.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο είναι έτοιμο να μεταφέρει σε ένα «νέο επίπεδο» τη συνεργασία της με τη Μόσχα, όπως τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια επανάσταση παρόμοια με αυτές του 1917 και να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αν η ελίτ δεν ασχοληθεί σοβαρά με τον πόλεμο. “Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το σενάριο δεν θα είναι καλό για τη Ρωσία άρα χρειάζεται να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο πόλεμο“, υπογράμμισε σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram. “Βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούσαμε γαμ… να χάσουμε τη Ρωσία – αυτό είναι το βασικό πρόβλημα (…) Χρειάζεται να επιβάλλουμε στρατιωτικό νόμο“, συνέχισε.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε επίσης ότι στην πολιτική του άποψη δεσπόζει η αγάπη για την πατρίδα και το να υπηρετεί τον Πούτιν. Το προσωνύμιό του “ο σεφ του Πούτιν” είναι χαζό, είπε ακόμη, διότι δεν μπορεί να μαγειρέψει, αλλά, όπως συμπλήρωσε, το παρατσούκλι “ο χασάπης του Πούτιν” θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύστοχο.

Η ελίτ της Ρωσίας, συνέχισε, προστατεύει τα δικά της παιδιά από τον πόλεμο, ενώ τα παιδιά των απλών Ρώσων χάνονται στο μέτωπο, και η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη Ρωσία. Αν οι απλοί Ρώσοι συνεχίσουν να παίρνουν πίσω τα παιδιά τους σε τσίγκινα φέρετρα την ώρα που τα παιδιά της ελίτ λιάζονται στο εξωτερικό, τόνισε καταλήγοντας, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει αναταραχή όπως με τις επαναστάσεις του 1917 που οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος