Ρωσία: Με εντολή της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας αποσύρονται 250 τίτλοι βιβλίων που εμπίπτουν στον νόμο για την «προπαγάνδα LBGT»  

Η Sber ή Sberbank είναι μια κρατική τράπεζα, η μεγαλύτερη στη Ρωσία και επιβεβαίωσε την απόσυρση περισσότερων από 250 τίτλων βιβλίων από την πώληση στη χώρα στο πλαίσιο του νόμου για την «προπαγάνδα LGBT». Ανάμεσα στους  οι συγγραφείς που εξοβελίζονται  είναι  και οι Oscar Wilde, Haruki Murakami και Fyodor Dostoyevsky.

Η Sber επιβεβαίωσε ότι το εμπορικό κέντρο Megamarket, που της ανήκει, έχει αποσύρει από την πώληση τα βιβλία που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία που σχετίζονται με την «LGBT προπαγάνδα».

 Η συγκεκριμένη λίστα είχε δημοσιευτεί στο παρελθόν από τον δημοσιογράφο Aleksandr Pliushcev. Η υπηρεσία Τύπου της Sber είπε στην Kommersant ότι “η καθορισμένη λίστα βιβλίων υπάρχει”, αλλά, σύμφωνα με την εταιρεία, καταρτίστηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπήρχε από τον Δεκέμβριο του 2022, που καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του AKIT (Association of Internet Trade Societies) και όλων των συμμετεχόντων στην αγορά του βιβλίου σε σχέση με τη θέσπιση νόμου που απαγορεύει την προπαγάνδα LGBT στο Διαδίκτυο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα βιβλία και άλλες πηγές.

Η Megamarket συμμετείχε στη συζήτηση και στην προετοιμασία της λίστας και, όπως όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, απέσυρε τα εμπορεύματα από τις προθήκες», αναφέρεται σε σχόλιο που επικαλείται η Kommersant.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, ο δημοσιογράφος Aleksandr Pliushcev δημοσίευσε μια λίστα με βιβλία που έλαβε από το Megamarket, τα οποία, όπως αναφέρει, ο ιστότοπος έπρεπε να αφαιρεθούν λόγω «LGBT προπαγάνδας». Στη δήλωση, δεν διευκρίνισε από πού απέκτησε αυτό το έγγραφο.

Η λίστα που δημοσίευσε ο Pliuscev ονομάζεται «Μητρώο Αγαθών με Απαγορευμένες Πληροφορίες (LGBT+)» και περιέχει 252 τίτλους βιβλίων. Αυτά περιλαμβάνουν «The Picture of Dorian Gray» του Oscar Wilde, «The Norwegian Forest» του Haruki Murakami, «Netocika Nezvanova» του Fyodor Dostoevsky, «It», «Doctor Sleep» και «The Four Seasons» του Stephen King και «The Κληρονομιά», του Βλαντιμίρ Σορόκιν.

Ταυτόχρονα όμως , ορισμένα βιβλία, για παράδειγμα, «The Picture of Dorian Gray», του Oscar Wilde, «The Norwegian Forest», του Haruki Murakami, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Megamarket, σημείωσαν οι αναγνώστες του Meduza.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων, την παιδεραστία και την αλλαγή φύλου» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τη διαφήμιση, τα βιβλία και τις ταινίες.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο που απαγόρευε την «gay προπαγάνδα» μεταξύ των παιδιών, αυτός ο νόμος περιλαμβάνει απαγόρευση για όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων.

Ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία άρχισαν να αποσύρουν τα βιβλία με θέμα LGBT και οι διαδικτυακοί κινηματογράφοι άρχισαν να κόβουν σχετικές σκηνές από τις τηλεοπτικές σειρές. Τον Ιούνιο του 2023, η Roskomnadzor ανέπτυξε ορισμένα κριτήρια για τον ορισμό της «προπαγάνδας LGBT». Τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Τον Νοέμβριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε το «διεθνές κοινωνικό κίνημα LGBT» εξτρεμιστικό και απαγόρευσε τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Πηγή: Rador.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος