Ρωσία: Μακελειό σε σχολείο — Εφτά παιδιά και δύο ενήλικες νεκροί

Μόσχα — Ανταπόκριση Αχιλλέας Πατσούκας

Μνήμες Μπεσλάν ξύπνησαν στο Καζάν. Στις 09:30 τοπική ώρα, ένας δεκαεφτάχρονος εισέβαλε σε σχολείο στο Καζάν και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Στην αίθουσα, όπως είναι λογικό, επικράτησε πανικός.

 Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 8, από τους οποίους οι 4 ήταν μαθητές και οι 3 μαθήτριες της ίδιας τάξης και ένας καθηγητής. Δεκαέξι τραυματίες, στην πλειονότητα τους παιδιά, από τα οποία τα 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστον δύο μαθητές δεν έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες των δραστών, καθώς υπό το φόβο τους επέλεξαν να πηδήξουν από το παράθυρο του σχολείου και έχασαν τις ζωές τους από την πτώση, ενώ ο καθηγητής φέρεται πως έγινε «ασπίδα» προκειμένου να σωθούν οι μαθητές του.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο υψηλός αριθμός θυμάτων οφείλεται στο ότι η επίθεση έγινε μέσα σε αίθουσα και οι δυνατότητες διαφυγής πρακτικά ήταν ανύπαρκτες. O δράστης ήταν μαθητής και κατείχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας, η οποία του είχε δοθεί στις 28 Απριλίου. Εντός της ημέρας αναμένεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Με τις πρώτες καταθέσεις των καθηγητών να μιλούν για έναν ήσυχο μαθητή, οι αρχές μέχρι στιγμής φωτογραφίζουν την εκδίκηση ως το κίνητρο του δράστη. Αυτό ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός πως επειδή δεν εμφανίστηκε στην υπεράσπιση της βιομηχανικής πρακτικής εργασίας του, αλλά και για τρεις εξεταστικές περιόδους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «κοπεί» από το σχολείο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να άλλαξει άμεσα η νομοθεσία για την παροχή άδειας οπλοφορίας, καθώς πολλοί, ενώ έχουν άδεια κυνηγητικού όπλου, τη χρησιμοποιούν για να αγοράζουν πυροβόλα όπλα. Στις οικογένειες των θυμάτων θα δοθεί αποζημίωση 11.000 Ευρώ.

Το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται τα παιδιά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το κτήριο. Κάποια φεύγουν πηδώντας από τον 2ο όροφο. Οι εικόνες είναι σκληρές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος