Ρωσία: Λουκέτο στη ΜΚΟ Memorial – Κατηγορία «περί ξένων πρακτόρων»

Μόσχα – Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Mε απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας βάζει λουκέτο στη λειτουργία της ΜΚΟ Memorial, την οποία η Δύση χαρακτηρίζει ως πυλώνα της προάσπισης των ελευθεριών στη σύγχρονη Ρωσία και θεματοφύλακα της μνήμης των στρατοπέδων συγκέντρωσης, γνωστών ως «γκουλάγκ».

Το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας για τη λήψη της απόφασης αυτής υπήρξε «η συστηματική παραβίαση του νόμου για τους ξένους πράκτορες, η υπεράσπιση  τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, καθώς και η ψευδής εικόνα για την Σοβιετική Ένωση, την οπoία χαρακτηρίζει κράτος-τρομοκράτη».

Αύριο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει και δεύτερη προσφυγή εναντίον της Memorial.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο επικεφαλής της Επιτροπής της Δούμας για την Ασφάλεια και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Βασίλι Πισκάριεφ επανέλαβε ότι η ΜΚΟ «αγνόησε πεισματικά τις απαιτήσεις των νόμων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και υπερέβη τους δηλωμένους στόχους της».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται δικηγόρο της οργάνωσης, η Memorial θα εφεσιβάλει την απόφαση τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Ντροπή», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστήρι στη Μόσχα. Είναι η αλαιότερη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, υποστήριξαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τους οποίους η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος